Europski parlament i ministri poljoprivrede okrenuli su leđa prirodi s najnovijim prijedlogom ZPP-a

  • 21.10.2020.

Kasno sinoć, ministri poljoprivrede EU usvojili su stav o sljedećoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP). Članovi Europskog parlamenta također su glasali o prijedlogu ZPP-a koji je, unatoč negodovanju znanstvenika, građana i ekološke zajednice, odobren velikom većinom.
„Vijeće i Parlament objavili su rat Europskom zelenom sporazumu. Umjesto da pomognu stotinama tisuća poljoprivrednih gospodarstava da se pretvore u klimatski i prirodi prihvatljivu budućnost, oni sutrašnjim novcem od poreza cementiraju štetni sustav subvencija iz prošlosti. Egzistencijalni problemi poput klimatske krize, suše i masovne smrtnosti insekata nisu riješeni na ovaj način. Nastavit ćemo se boriti protiv ovog katastrofalnog sporazuma o reformi, a zastupnici u Europskom parlamentu još uvijek imaju izbor odbiti reformu u petak. ”
Nekoliko ambicija za zaštitu okoliša koje je savezna ministrica poljoprivrede Julia Klöckner predstavila njemačkom predsjedništvu Vijeća ozbiljno je oslabljeno u pregovorima. Zbog straha od sukoba s interesnim skupinama, ministar je tražio najmanji zajednički nazivnik – nauštrb prirode i klime. Ali to bi bio ključ za pomoć oprašujućim insektima i pticama. Vrste i staništa smanjuju se diljem EU brzinom od koje zastaje dah, kako je ovoga tjedna ponovno naglašeno u izvješću Agencije za okoliš EU-a.
Ministrica Julia Klöckner progurala je minimalni proračun za takozvane ekološke propise (eko-sheme) od 20%, ali bez preciziranja učinkovitosti mjera. U najgorem slučaju, ove bi mjere trebale stupiti na snagu tek 2024. To bi bilo prekasno i premalo za pravi zaokret u poljoprivrednoj politici. Već postoje naznake, uključujući i ono za što je Parlament glasovao, da bi ti programi bili prisiljeni ispunjavati ekonomske ciljeve i mogli bi nastaviti slijepo subvencionirati tehnologije poput preciznog uzgoja čiji utjecaj na okoliš u potpunosti ovisi o tome kako i za što se koristi.
Glasanje o ostalim amandmanima u spisu nastavlja se do petka. Sada se nadamo da će zastupnici u Europskom parlamentu barem iskoristiti priliku u svojim konačnim glasovima u sljedećih nekoliko dana da jasno povežu poljoprivrednu politiku s ciljevima Zelenog sporazuma i Pariškog klimatskog sporazuma.

Očekuje se da će se o odgovarajućim prijedlozima glasati ove srijede (AM1199 i AM808). No, konačni dogovor mora se prosuđivati ​​kao cjelovit paket i prema njegovoj sposobnosti da doprinese ili potkopa EU zeleni sporazum.
“U vrijeme kada nam donositelji odluka govore da sve više slušaju znanost, europarlamentarci su prirodi dali poljubac smrti ne trepnuvši okom. ZPP financira istrebljenje prirode u cijeloj Europi, a sada je Parlament izglasao davanje još 400 milijardi eura novca poreznih obveznika – što je omogućeno njihovim skandaloznim manevrom da neočekivano i u posljednji trenutak prebace glasanje unaprijed za cijeli dan, pa europarlamentarci nisu imali vremena izvršiti svoju demokratsku dužnost. Znanstvenici su “greenwash” dogovor osudili znatno oštrije nego kao puko “uobičajeno poslovanje”. Europarlamentarci još uvijek imaju vremena razmotriti svoju podršku ovom štetnom dogovoru – i saslušati građane EU-a koji su ih izabrali, a ne lobi intenzivne poljoprivrede”.