Europski parlament glasovao za zabranu olova!

Europski parlament izglasao je zabranu upotrebe olovnog streljiva u močvarama i ostalim vlažnim staništima širom EU. Takav rezultat spas je milijunima ptica, ali i zaštita zdravlja ljudi i prirode.

  • 27.11.2020.

U utorak 24.11.2020. u večernjim satima članovi parlamenta prvi put su glasali za zabranu olova. Ovaj rezultat je izazvao krajnje desničarsku skupinu Identitet i demokracija (ID) koja je podnijela prigovor, o kojem se glasalo u srijedu navečer. U konačnom glasovanju, 499 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je za zabranu olova u vlažnim staništima širom EU, 153 protiv, a 39 ih je bilo suzdržano.
REACH odbor Europske unije već je u listopadu izglasao zabranu olova zbog njegovih vrlo toksičnih svojstava, a sada u sljedećih 24 mjeseca streljivo koje se koristi u močvarama mora biti bez olova.

Olovo se desetljećima koristi u streljivu i ribolovnim alatima, unatoč tome što se zna kakav utjecaj ima na ljude, divlje životinje i prirodu. Olovni meci, koje mnogi preferiraju u streljivu, sastoje se od olovne sačme koja se raspršuje iz oružja u obliku mnoštva malih metaka, za razliku od ispucavanja samo jednog metka. Zbog toga samo mali udio ispaljenog olova pogađa svoju metu, a ostatak se raspršuje i ostaje u prirodi. U ovakvoj namjeni, procjena je da se oko 21.000 – 27.000 tona olova godišnje rasprši u okoliš i ugrožava prirodu Europske unije.

Ostatke olovne sačme obično završe u želucima ptica vodarica poput labudova, flaminga, patki i gusaka. Naime, ptice zamijene olovnu sačmu s kamenčićima koje inače gutaju kako bi pospješile usitnjavanje hrane u želucu. Gutanje olovne sačme najčešće uzrokuje akutno trovanje i bolnu smrt nesretne ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. Europska agencija za kemikalije procjenjuje da to rezultira smrću preko milijun ptica vodarica godišnje.

– Ohrabrujuće je vidjeti da Europarlamentarci odbijaju upasti u zamku dezinformacija i plašenja oko ove teme. Svi znaju da je olovo otrovno. Nakon konačnog odobrenja država članica, EU konačno može ukloniti olovo iz naših močvara i spasiti milijune divljih ptica od grozne i bolne smrti. Nadamo se da bi ovo mogao biti poticaj da se olovno streljivo zabrani i šire. – rekao je Ariel Brunner iz organizacije BirdLife Europe.