Europska radionica o kaznenim djelima protiv okoliša

  • 16.11.2015.

Početkom studenog 2015. godine u Barceloni održana je druga po redu Europska radionica o kaznenim djelima protiv okoliša na temu zlouporabe otrovnih sredstava i njihovom utjecaju na prirodu. Upotreba otrovnih mamaca je jedna od najčešće korištenih metoda za uklanjanje predatora koje se smatra štetnima za određene ljudske aktivnosti, uglavnom vezane uz lov i poljoprivredu. Također, na europskoj razini, trovanje divljih životinja, pogotovo ptica grabljivica se smatra jednim od glavnih problema u njihovoj zaštiti budući da štetno utječe na niz kritično ugroženih vrsta.

Udruga BIOM sudjelovala je na radionici zajedno s ostalim BirdLife partnerima, predstavnicima Europske federacije lovačkih udruga (FACE), djelatnicima inspektorata zaštite prirode zemalja članica te ostalim zainteresiranim strankama.

Rezultat skupa bio je izrađen nacrt Akcijskog plana za prevenciju rizika od otrovnih mamaca, koji će nakon dorade biti predan Europskoj komisiji na usvajanje.

Radionicu je organizirao ENEC (European Network against Environmental Crime), organizacija koju je 2008. godine osnovao BirdLife International, krovna svjetska organizacija čiji je BIOM član od 2013. godine.