EUROBIRDWATCH 2020: Za vikend je u Hrvatskoj pobrojano 5155 ptica

Biom je organizirao centralno događanje koje se odvijalo na području zagrebačkog ornitološkog rezervata na jezerima Savica, ali su promatranja izvedena i u drugim krajevima Hrvatske, od Siska, Vojakovačkog Osijeka, Babine Grede, Našica, Križevaca i Osijeka do ušća Neretve

  • 06.10.2020.

Proteklog vikenda više od 23.000 ljudi sudjelovalo je u manifestaciji EuroBirdwatch 2020, najvećem europskom promatranju ptica. Događaj je organizirao BirdLife International u suradnji s 36 nacionalnih partnerskih organizacija diljem Europe i Srednje Azije, a proveden je na više od 1700 različitih lokacija s ciljem opažanja ptica koje migriraju na jug prema svojim zimovalištima.

Rezultati su sjajni: opaženo je gotovo 6 milijuna ptica! U najvećem broju registrirane su pritom bjelolica guska, čvorak i zeba.

U Hrvatskoj je događanje provedeno na 10 lokacija, pri čemu su ornitolozi i zaljubljenici u prirodu i ptice opazili ukupno 5155 ptica. Pobrojali smo pritom 80 vrsta ptica, a najbrojnije su bile čvorak (1883), galeb klaukavac (828) i vrabac (272).

Biom je organizirao centralno događanje koje se odvijalo 3. listopada na području zagrebačkog ornitološkog rezervata na jezerima Savica, ali su promatranja izvedena i u drugim krajevima Hrvatske, od Siska, Vojakovačkog Osijeka, Babine Grede, Našica, Križevaca i Osijeka do ušća Neretve.

Na promatranju u Zagrebu pridružila nam se i televizijska ekipa emisije Dobro jutro Hrvatska koja je imala javljanje uživo u program HRT-a.

Rezultate manifestacije EuroBirdwatch 2020 možete pronaći ovdje.