Euro Birdwacth Day, zajednička najava HDZZP-a i BIOM-a

  • 02.10.2012.

I ove godine možete sudjelovati u Europskom danu promatranja ptica, događaju u kojem uživaju deseci tisuća ljubitelja ptica iz cijele Europe za vrijeme seobe ptica duž prastarih seobenih puteva prema svojim zimovalištima na jugu. Ako možete, iskoristite priliku da se pridružite iskusnijim poznavateljima ptica u malim istraživanjima ptičjih staništa, prepoznavanju pojedinih vrsta i osluškivanju njihovog pjeva u svojoj neposrednoj blizini. Nisu samo ptice u centru pažnje, nego i priroda u kojoj borave!

U svakoj državi promatranje predvode nacionalni koordinatori koji su vezi sa BirdLife International-om, svjetskom krovnom organizacijom koja se bavi zaštitom ptica. Na kraju prvog tjedna u listopadu dojavljuju se rezultati promatranja iz cijele Europe, a to su stotine događaja, deseci tisuća sudionika i stotine tisuća zapaženih ptica od kojih posebnu pažnju plijene kako rijetke i ugrožene vrste (pozviždači, orlovi, sove, modrovoljke…), tako i nezamislivo velika jata (patke, čvorci, liske, galebovi, čaplje…). Sve u svemu u Hrvatskoj zapazi se više više od sto vrsta ptica svake godine.

Svaki Europski dan promatranja ptica skreće pažnju na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih životno važnih seobenih puteva koji se prostiru tisućama kilometara kroz više desetaka država čija stanovništva, više ili manje, ali kontinuirano oštećuju staništa ptica selica. Takve aktivnosti i u Hrvatskoj ugrožavaju ptice selice koje su dio svjetske biološke raznolikosti o kojoj ovisi budućnost svih nas. Ovo je prilika da skrenemo pažnju na taj problem i njegovu veličinu.

One ptice koje, kroz BirdLifeov program Spring Alive, djeca širom Europe svako proljeće sa veseljem dočekuju u svojim krajevima (rodu, čiopu, kukavicu, lastavicu i pčelaricu), ovog trenutka sa istim veseljem dočekuju djeca diljem Afrike. Pošto više od 40% ptica selica na Afričko-Euroazijskom seobenom putu pokazuje znakove pada brojnosti u zadnja tri desetljeća, naša obaveza da sačuvamo prirodna staništa i biološku raznolikost jednaka je obavezi svih ostalih država. Razlog za to nije čisto emotivne prirode, radi se o tome da ako pada brojnost lako uočljivih ptičjih vrsta, zasigurno pada brojnost tisuće drugih vrsta, što je na tragu naših vlastitih problema koji su sve veći: globalno zatopljenje, promjene u gospodarenju tlom, smanjenje bioraznolikosti…

Europsko promatranje ptica u Hrvatskoj provode udruge BIOM (vedran.lucic@biom.hr; 095/9059-948) i HDZZP (darkopod@gmail.com ili 091/7295-891) kroz svoje pojačane aktivnosti. Ovim putem pozivamo sve poznavatelje ptica da nam se sa svojim znanjem pridruže u obilježavanju ovog događaja, a sve zainteresirane ljubitelje prirode da nam se pridružite na izletima u prirodu kao i razgovorima sa ornitolozima za vrijeme prstenovanja divljih ptica.

U pripremi su slijedeće aktivnosti:
– prstenovanje ptica u parku prirode Učka (BIOM) – (otkazano zbog vandalskog uništavanja mreža)
– promtranje ptica u Park Šumi Maksimir u Zagrebu (BIOM)
– promatranje i prebrojavanje ptica u delti Neretve (HDZZP)
– promatranje i prebrojavanje ptica na ribnjacima duž rijeke Česme (HDZZP)
– promatranje i prebrojavanje ptica na ribnjaku Podunavlje i Dravske šume (HDZZP)
– promatranje i prebrojavanje ptica na lokacijama Bistrac, Sava-Strmec i Rakitje (HDZZP)

Nakon obilježavanja Europskog prebrojavanja ptica slijedi izvještaj u kojemu iznosimo rezultate svih aktivnost i pojedinačne doprinose.