EU parlament odbacio održivu uporabu pesticida

Većina članova Europskog parlamenta glasala je za odbijanje prijedloga i nastavit će trovati građane i prirodu

  • 22.11.2023.

Danas su zastupnici Europskog parlamenta odbacili Uredbu o održivoj uporabi pesticida (SUR). Zastupnici u Europskom parlamentu nasjeli su na pogrešne i lažne informacije koje su izbacile korporacije za proizvodnju pesticida kroz golemu kampanju lobiranja. Ova regulacija bitan je dio Europskog zelenog plana i strategije “Od polja do stola”, te je trebala riješiti krizu bioraznolikosti prepolovljenjem upotrebe pesticida do 2030. Umjesto toga, većina članova Europskog parlamenta glasala je za odbijanje prijedloga i nastavit će trovati građane i prirodu.

Odbacivanje uredbe, orkestrirano od strane konzervativnih stranaka i podržano od strane krajnje desnice i mnogih liberala, zakucava čavao u lijes pokušaja da obnovimo svoj odnos s prirodom i dugoročno možemo proizvoditi hranu. Zastupnici u Europskom parlamentu, koji bi trebali predstavljati građane EU, podupirući stav moćnih poljoprivrednih lobista učinili su upravo suprotno. Ignorirali su zahtjeve više od milijun zabrinutih građana.

Marilda Dhaskali, suradnica za poljoprivrednu politiku u BirdLife Europe:
“Političari EU-a odabrali su put koji obećava sumornu budućnost punu izazova i za nas i za našu djecu. Podržavanje sustava poljoprivrede koji zagađuje naš okoliš otrovnim spojevima, ugrožavajući naše zdravlje, neodrživ je izbor. Unatoč jasnoj šteti građanima i cijeloj znanosti koja poziva na Europu bez pesticida, naši predstavnici odlučili su podržati ovaj katastrofalan sustav.”

U siječnju ili veljači 2024. očekuje se da će države članice zauzeti “opći pristup” zakonu. Parlament će morati glasovati o stajalištu Vijeća. Međutim, Vijeće je naišlo na veliki strah od prijedloga Komisije i pregovori su izazovni.