Doprinos prirodi i društvu – Alojzije Frković

Kad je Life Lynx tim objavio ime novog risa, doseljenika na Velebitu - Alojzije, uslijedila su brojna pitanja zašto i po kome nosi tako neobično ime?

  • 23.03.2020.

Sigurni smo kako je većina sada čula za pok. Alojzija Frkovića, ing. šumarstva, stručnjaka koji je svojim znanjem i iskustvom zadužio generacije koje brinu o prirodi i lovstvu u Hrvatskoj.

Njegov nevjerojatan stručni i znanstveni doprinos, posebno radovi o krupnim predatorima, objavljen je u raznim publikacijama u zemlji i u svijetu.

"Od svih životinjskih vrsta, ptice su najzanimljivije za ljudsku populaciju. Razlog tomu treba tražiti u njihovoj ljupkosti, ljepoti i šarolikosti boja pernatog im ukrasa, ljepoti glasa, spretnosti leta, načinu života, seobi i premještanjima, načinu kako grade gnijezda i vode brigu o svojim ptićima"

Alojzije Frković, uvod u knjizi ''U Crnom Lugu nema više praćki''

”Od svih životinjskih vrsta, ptice su najzanimljivije za ljudsku populaciju”, napisao je u svojoj knjizi ”U Crnom Lugu više nema praćki” posvećenoj ptičjem svijetu i onima koji taj svijet vole i štite. Nadahnut pticama, tako je 60-ih godina prošlog stoljeća okupio djecu Gorskog kotara u Aktiv za zaštitu ptica Sjenica.

Osim što svjedočimo njegovom predanom radu i stručnosti, mi u udruzi Biom smo posebno počašćeni i zahvalni g. Frkoviću. Naime, prije smrti, g. Frković nam je ostavio donaciju zbirke časopisa ”Larus”.

Za one koji ne znaju, ”Larus” je časopos koji objavljuje znanstvene i stručne radoe iz područja ornitologije te kratke bilješke koje sadrže zanimljiva faunistička, ekološka i etološka opažanja vezana uz ptice.

Frković je napustio ovaj svijet prije četiri godine. Iza njega, osim stotina znanstvenih, stručnih i popularnih članaka, knjiga i brojnih drugih publikacija o zaštiti prirode, lovstvu, šumarstvu i srodnim temama – ostala je zauvijek lijepa uspomena na plemenitog čovjeka, velikog ljubitelja, šumarskog stručnjaka i vrsnog poznavatelja prirode.

Znali ili ne ove informacije, svakako vam preporučamo pogledati kratki film o Alojziju Frkoviću i sami svjedočite koliko jedna osoba svojim predanim radom i velikom ljubavi prema prirodi može doprinijeti očuvanju prirode i društvu u cjelini.