Dolaze nam Europski dani promatranja ptica – pridružite nam se!

Već se tradicionalno prvi vikend u listopadu organizira EuroBirdwatch – Europski dani promatranja ptica. Pridružite nam se u promatranju fascinantne migracije ptica na jug!

  • 22.09.2022.

Godine 1922. u Londonu je osnovano Međunarodno vijeće za očuvanje ptica (International Council for Bird Preservation) kao prva organizacija za zaštitu prirode. Ta je organizacija restrukturirana i od 1993. poznata kao BirdLife International. Prva akcija, pokrenuta u više od 100 partnerskih organizacija je bila World BirdWatch te je imala za cilj povećati svijest o potrebi zaštite ptica, njihovih gnijezdilišta, zimovališta te odmarališta na seobenim putevima. Odaziv je bio zaista velik pa se akcija od tada ponavlja svake godine. BirdLife partneri iz Europe i središnje Azije koriste sustav brzog izvještavanja gdje odmah s terena šalju prikupljene podatke o brojnosti ptica organizaciji koordinatoru koji u vrlo kratkom vremenu objavljuje skupne rezultate. Ovoj impresivnoj akciji prošle se godine priključilo više od 28.000 ljudi koji su zabilježili više od 7 milijuna ptica na njihovom putu prema jugu.

Biom i ove godine organizira promatranje ptica povodom Europskih dana promatranja ptica – u subotu 1.10. u 9 sati na jezerima Savica.

Promatranje ptica na jezeru Savica u Zagrebu

Ukoliko nam se ne možete pridružiti u Zagrebu, promatranja ptica se organiziraju i na još nekoliko lokacija.

 

U Križevcima je okupljanje na Ratarni, ispred gimnazije Ivana Zakmardija-Dijankovečkog (točna lokacija na karti) u 9 sati, u nedjelju 2.10. Trajat će 1-2 sata, ovisno o interesu i vremenu, a prethodna prijava nije potrebna. Promatranje ptica u Križevcima vodi Hrvoje Pleše.

U nedjelju, 2.10. u 9 sati Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi. Program se nastavlja uz edukativne igre u vremenu od 10:30 do 12:00 sati. U sklopu spomenutih igara sudionici će se upoznati s fascinantnim životima ptica, kao i prilagodbama koje im omogućavaju let, odlazak na daleka putovanja te hranjenje. Broj mjesta je ograničen, stoga je potrebna najava na broj: 023/383 181 ili e-mail: info@pp-vransko-jezero.hr. Park slavi i svoj 23. rođendan pa se ovim putem možete pridružiti proslavi!

 

U nedjelju, 2.10. od 15-17 sati na Marini Prelog Javna ustanova Međimurska priroda organizira ptičarenje. Bit će postavljeni durbini i moći će se posuditi dalekozori, a od stručnjaka ćete čuti nešto više o pernatim dravskim susjedima. Za sudjelovanje u ptičarenju nije potrebna prethodna prijava, posebna oprema ni znanje, već samo dobra volja te toplija odjeća i obuća.

U EuroBirdwatch vikendu sudjelovati možete i tako da samostalno organizirate promatranje ptica te nam pošaljete zabilježene podatke (koje vrste su vidjeli, koliko jedinki i lokaciju gdje su promatrali) na e-mail tea.dorogi@biom.hr.

Nakon završetka akcije objavit ćemo rezultate prikupljene u Hrvatskoj, a ukupni rezultati EuroBirdwatch akcije bit će dostupni na Eurobirdwatch stranici.