Promatranje ptica u Garešnici

  • 05. svibnja 2024
  • 09:00, Kaniška Iva - ŠRD "Som"

Naši su gradovi i naselja prepuni divljine, iako toga njihovi stanovnici često nisu svjesni. Okružuje nas bogata bioraznolikost koja uz nas živi i tvori posebne ekosustave, koji gradove čine ljepšim i zdravijim mjestima za život. Zato za sve zainteresirane Udruga Biom u suradnji s Centrom za posjetitelje Natura 2000 u Garešnici organizira upoznavanje s pernatim sugrađanima. Svi su dobrodošli pridružiti nam se na promatranju ptica u nedjelju 5.5.2024. u 9h kod ŠRD “Som” u Kaniškoj Ivi. Prošetat ćemo se uz ribnjak i uživati u prizorima i pjevu raznolikih vrsta ptica. Za sudjelovanje u promatranju ptica nije potrebno ništa osim dobre volje! Udruga Biom osigurava dalekozore i knjige za prepoznavanje ptica, kao i stručne ornitologe koji će tijekom šetnje dijeliti svoje znanje o prepoznavanju, ponašanju i načinu života ptica koje susretnemo. Tradicija Biomovih promatranja ptica je zaključiti šetnju druženjem na kavi s okupljenim ljubiteljima prirode te razmjenom dojmova s promatranja, čemu se veselimo i u Garešnici. Pozivamo sve zainteresirane za promatranje da se predbilježe ispunjavanjem upitnika (link) kako bismo mogli osigurati dovoljnu količinu potrebne opreme.

Više o promatranju ptica
Ptice su ljudima bliske i atraktivne životinje koje možemo promatrati, kako u našim dvorištima, tako i u zakutcima najrazličitijih staništa. Promatranje ptica podrazumijeva opažanje i prepoznavanje različitih vrsta ptica golim okom ili uz pomoć optičkih pomagala poput dalekozora (dvogleda), durbina (teleskopa) te u novije vrijeme i fotografske opreme (fotoaparat s pripadajućim teleobjektivima). Promatranje ptica odnosno “ptičarenje” ne podrazumijeva samo gledanje ptica nego i njihovo osluškivanje! Naime, različite vrste ptica mogu se raspoznati i prema njihovom pjevu. U svijetu je ovaj popularan hobi poznatiji pod nazivima “birdwatching” odnosno “birding”.

Razlozi za odlazak u ptičarenje su mnogobrojni. Potraga za prekrasnim ptičjim prizorima (ili pjevovima) nam omogućuje aktivan boravak u prirodi, znanstveno dokazano pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje te osvještavanje bogatstva živog svijeta u našoj neposrednoj okolici. Onima željnima znanja, ptičji svijet predstavlja izazov u savladavanju prepoznavanja različitih vrsta ptica, ali i neiscrpnu mogućnost učenja o njihovim navikama, ponašanju i načinu života. Ljubiteljima fotografije pak predstavljaju poseban izazov jer je uhvatiti pticu u dobar kadar i više nego zahtjevno.
Ptice su svugdje oko nas i većinom nismo niti svjesni koliko nas različitih vrsta okružuje, a promatranje je odlična prilika da to osvijestimo.

O Udruzi Biom
Udruga Biom se već 18 godina bavi proučavanjem i očuvanjem prirode u Hrvatskoj. Od samog početka djelovanja organiziramo redovita promatranja ptica koja provodimo uglavnom u Zagrebu, a ove godine imamo priliku posjetiti i druge gradove te se družiti s ljubiteljima prirode u Garešnici, Daruvaru i Križevcima.

Nadamo se da se vidimo u što većem broju!