Europski dani promatranja ptica na ušću Neretve

Ukupni rezultati bit će dostupni na Eurobirdwatch stranici

  • 02. listopada 2021
  • 08:00, Ušće Neretve

Tradicija Europskih dana promatranja ptica počela je još u listopadu 1993. godine. Zajedničko međunarodno promatranje ptica je organizirano u 17 europskih zemalja i sudjelovalo je 17 119 ljudi. 

Kako bismo nastavili tradiciju, u subotu 2.10.2021. na Ušću Neretve organiziramo promatranje ptica. Naći ćemo se ujutro u 8 sati kraj promatračnice ptica i tu smo 2-3 sata, ovisno o vremenu, broju ptica i vašoj radoznalosti i raspoloženju. Možete nam se pridružiti naknadno, kao i otići ranije.

Cilj održavanja je podići svijest o pticama, odnosno njihovim staništima, područjima gniježđenja, migracijskim rutama i zimovalištima. 

Priručnik za prepoznavanje ptica, durbin i nekoliko dalekozora će biti osigurani. Tko ima dalekozor i dobru volju, neka ih slobodno ponese. 

Nakon završetka akcije, ukupni rezultati bit će dostupni na Eurobirdwatch stranici.

U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja događanja, stoga pratite našu web i Facebook stranicu gdje ćete na vrijeme saznati održava li se promatranje. Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti na mail iva.rajkovic@biom.hr.

Promatranje se organizira u sklopu projekta „Jadranski preletnički put 4“, koji je fokusiran na zaštitu bitnih odmorišta, zimovališta i gnjezdilišta za ptice selice u Hrvatskoj što je upravo – delta Neretve. Projekt financiraju zaklade EuroNatur i MAVA.