Europski dani promatranja ptica

Prvi vikend u listopadu tradicionalno okuplja zaljubljenike u ptice i prirodu iz Europe i središnje Azije na Europskim danima promatranja ptica (EuroBirdwatch)

  • 02. listopada 2021
  • 09:00, Savica

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine tijekom prvog vikenda listopada. EuroBirdwatch je međunarodni događaj koji organiziraju europski BirdLife partneri, a ove se godine održava 28. godinu za redom. Cilj održavanja je podići svijest o pticama, odnosno njihovim staništima, područjima gniježđenja, migracijskim rutama i zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

Pridružite nam se zato u subotu 2. listopada na Savici, okupljamo se u Miševečkoj ulici kod HEP toplinarstva (točna lokacija na karti) u 9:00. Predviđeno trajanje je 2-3 sata iako nas možete napustiti bilo kada, kao i pridružiti nam se naknadno.

Promatranja ptica su besplatna i namijenjena svim građanima, neovisno o predznanju ili članstvu u Biomu.

Nekoliko priručnika za određivanje vrsta ptica i dalekozora će biti osigurani, ali tko ima svoj dalekozor, neka ga slobodno ponese.

U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja događanja, stoga pratite našu web i Facebook stranicu gdje ćete na vrijeme saznati održava li se promatranje.

Svi koji se ne mogu pridružiti promatranju ptica u Zagrebu, a žele sudjelovati u EuroBirdwatch vikendu, mogu samostalno organizirati promatranje ptica i poslati nam zabilježene podatke (koje vrste su vidjeli, koliko jedinki i lokaciju gdje su promatrali) na e-mail tea.dorogi@biom.hr.

Nakon završetka akcije, ukupni rezultati bit će dostupni na Eurobirdwatch stranici.