Događanja u javnim ustanovama povodom DANA PLANETA ZEMLJE

  • 22.04.2010.

22. travnja se obilježava Dan planeta Zemlje (Earth Day) i to u preko 150 zemalja svijeta. Počeci obilježavanja dana naše planete sežu još u 1969 kada je na konferenciji UNESCO-a prvi je put predstavljena ideja obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje. Službeno se dan obilježava od od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. Godine i to uglavnom u javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima.

Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ poziva na predstavljanje stijena Medvednice uobličenih u kamenu instalaciju na glavnom ulazu u Park prirode Medvednica; Bliznec bb, u četvrtak 22. travnja 2010. godine u 10.00 sati.

Također Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje Javna ustanova „Park prirode Papuk“ i Udruga Gloria Maris organiziraju ižložbu fosila Panonskog mora Parka prirode Papuk u osječkom ˝Muzeju školjki˝. Predavanje i otvaranje izložbe održati ce se u četvrtak, 22. travnja 2010. godine u 18 sati u izložbenom prostoru Udruge Gloria Maris u Tvrdi,Svodovi bb, u Osijeku.

“Javna ustanova “Park prirode Učka” u subotu, 24. travnja, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22.04.) organizira sada već tradicionalni pohod na Brgudska Korita uz prigodan program. Okupljanje je u selu Brgudac ispred Spomen doma u 9:30 sati od kuda se kreće put Korita, izletište udaljeno 45 min hoda planinarskom stazom. Taj dan, u planinarskom domu PD “Glas Istre” održati će se predavanje – “Ugroženi vodozemci PP Učka”, predavača Marija Kuljerić. Za to će vrijeme djeca sudjelovati u likovnoj radionici na temu biološke raznolikosti povodom Međunarodne godine bioraznolikosti.