Dođite na Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2022.

Posjetitelji će se u pratnji ornitologa upoznati s lokalnim gnjezdaricama, ali i s vrstama pticama koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe

  • 22.08.2022.

 

U srijedu, 24. kolovoza, od 16 do 19 sati, održat će se Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2022. Kamp se održava od 15. kolovoza do 4. rujna na lokvi Rovozna. Ova, najveća prirodna lokva u zaštićenom području Parka prirode Učka, nalazi se na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćenica i Sv. Jelene. Kamp, 17. godinu zaredom, organizira Udruga BIOM u suradnji s Parkom prirode Učka, a ove se godine kamp odvija u sklopu međunarodnog projekta DinAlpConnect.

Misija ovog kampa, u kojem sudjeluju volonteri iz Hrvatske i inozemstva, je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Službeni prstenovači Udruge Biom u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Tako uhvaćene ptice se puštaju u najkraćem mogućem vremenu, a njihova sigurnost je na prvom mjestu.

Tijekom Otvorenog dana,  posjetitelji će se u pratnji ornitologa, upoznati s lokalnim gnjezdaricama, ali i s vrstama pticama koje lokalitet lokve Rovozna koriste kao svoje jesensko odmaralište na početku selidbe. Također će biti predstavljena i demonstrirana metoda prstenovanja ptica te će posjetitelji moći čuti i nešto više o bioraznolikosti ovog područja, a posebno o vrstama biljaka i životinja koje ovdje obitavaju.

Otvoreni dan ornitološkog kampa prilika je da saznate sve što vas zanima o pticama i njihovim staništima, kao i da pobliže upoznate neke od vrsta koje migriraju preko Učke.

Kontakt:

Udruga BIOM

Iva Šoštarić

099 406 5401

iva.sostaric@biom.hr

Park prirode Učka

Doris Kramarić

091 325 4005, 051 770 160

dkramaric@pp-ucka.hr