Dobra vijest sa Cresa: nema stradalih ptica na električnim stupovima

  • 07.02.2024.

Naše volonterke proteklog su vikenda na Cresu samostalno odradile terenski izlazak s ciljem praćenja stradavanja ptica od strujnog udara (elektrokucije) u sklopu projekta LIFE SUPport. Volonterke su sudjelovale u edukativnoj radionici održanoj na Cresu početkom prosinca prošle godine na temu stradavanja ptica od strujnog udara, te su, uz koordinaciju stručnog suradnika Ante Kodžomana iz udruge Biom, proteklog vikenda obišle 45 točaka s potencijalno opasnim stupovima i dalekovodima elektro-energetske mreže.

Srećom, prilikom ovog terenskog izlaska na obiđenim ključnim točkama nije zabilježeno stradanje ptica. Elektrokucija je jedan od značajnijih uzroka smrtnosti bjeloglavih supova (Gyps fulvus) na otoku Cresu, a smanjenje smrtnosti supova i drugih ptica od elektrokucije nastoji se postići primjenom zaštitnih mjera na ključnim mjestima.

Projekt LIFE SUPport ima za cilj poboljšati uvjete gniježđenja i preživljavanja posljednje preostale populacije bjeloglavog supa (Gyps fulvus) u Hrvatskoj, koja se nalazi na Kvarnerskim otocima. Ublažavanje rizika od strujnog udara koristit će također gnijezdećim i zimujućim ptičjim vrstama kao što su suri orao (Aquila chrysaetos), orao zmijar (Circaetus gallicus), sova ušara (Bubo bubo), šumska sova (Strix aluco), škanjac (Buteo buteo), eja strnjarica (Circus cyaneus), vjetruša (Falco tinnunculus) i bjelonokta vjetruša (Falco naumanni).