Dnevnik sive vrane – napad je ustvari obrana

Vrijeme izlijetanja ptića sivih vrana događa se baš u ovom dijelu godine i nastavit će se tijekom lipnja. Ako na tlu opazite ptića sive vrane, koji ne može letjeti, odmaknite se i nazovite ovlaštene osobe

  • 22.05.2022.

Kod nas ništa novo. Naravno mislimo na naš par, koji i dalje drži svoj teritorij. Tijekom ovog tjedna ženku nismo viđali u gnijezdu, no ptice su i dalje često zajedno u njegovoj okolici. Valjda imaju važnijeg posla poput pronalaska hrane i njenog skrivanja. Pošto u ovoj godini nemaju ptiće one sigurno neće doprinijeti podržavanju reputacije koju su sive vrane stekle posljednjih godina u našem društvu. Naravno, riječ je o napadima zbog kojih su mnogi od nas uopće počeli primjećivati ove ptice.

Još od malena smo naučili da nas se većina divljih životinja boji pa čak i one poput velikih zvijeri, koje bi nam mogle ozbiljno nauditi. Stoljeća progona ipak su napravila svoje, a urbane su sredine postale sinonim za ljudsku sigurnost. Tu smo ustvari jedni drugima najveća prijetnja i to pokušavamo riješiti, prije svega različitim propisima i društvenim normama. Stvarni konflikti s drugim vrstama najčešće uključuju vrste koje smo tu sami doveli, primjerice pse, no domaće životinje u mnogim stvarima izjednačavamo s nama samima i lakše im opraštamo. Konflikti s divljim vrstama nisu nešto o čemu smo naučili razmišljati živeći u gradovima, bar u većem dijelu Europe. Stoga je napad neke divlje vrste na nas ustvari velika stvar pa čak i onda kada nas životinja ne napadne s željom da nas ozljedi ili pojede.

Međutim, ono što je iz naše perspektive napad, iz perspektive sive vrane je samo obrana – čin kojim pokušava zaštiti svoje ptiće. Za takvo nešto treba i hrabrosti jer primjerci ove vrste u prosjeku teže samo malo više od pola kilograma, a mi smo iako širi u tom rasponu 😉 u svakom slučaju puno teži. Vjerojatno je najveći problem tog napada činjenica da dolazi iz zraka. U moru su morski psi i meduze, na kopnu zmije i lavovi, a u zraku puno toga, no ništa za što smo naučeni da bi trebalo predstavljati opasnost. Istina je da sive vrane za čovjeka ne predstavljaju pravu prijetnju jer da to stvarno jesu, ne bi danas ni živjele u ovim brojevima uz nas – mi bismo se naravno pobrinuli za to. Većina takvih za nas ljude neugodnih situacija završi s opomenom – kljunom po glavi. Istina je da postoje i agresivnije ptice, no ipak je daleko najveći broj onih koje ljude nikada ni ne napadnu. U životinjskom svijetu gotovo uvijek postoje iznimke, a upravo je takva jedna siva vrana sa zagrebačke Knežije. Ona je iz samo njoj poznatih razloga odlučila nadlijetati (i povremeno lupati) ljudske glave tijekom čitave godine te je odgovorna za većinu novinarskih tekstova na ovu temu. Već smo ranije spominjali kako su sive vrane iznimno inteligentne i svjesne, kako sebe tako i svoje okoline. Možemo se onda zapitati, je li to možda samo igra. Posebno naša djeca katkada vole trčati za životinjama i njihov ih bijeg jako zabavlja. Moguće da je da je to slučaj i s ovom pticom. Stvarnost je možda i potpuno drugačija i ne tako vesela (naravno samo vrani). Moguće je da se radi o ptici koja je doživjela određenu traumu s nekim od pripadnika naše (ljudske) vrste. Sada svi koji prolaze njenim teritorijem mogu potencijalno osjetiti posljedice toga.

Da, napad vrane je definitivno neugodan, a to znamo i mi jer su ga neki od nas doživjeli. Možda je najneugodnije to što kad se dogodi ni ne znaš što te snašlo. Međutim, to nije životinja koja nas može ozbiljnije ozlijediti te je baš to važno osvijestiti. Ptica vas najvjerojatnije napada jer je negdje u okolici njen ptić i samo želi da se maknete od njega. Vi ćete to naravno i napraviti bez potrebe da pomognete ptiću jer onu vašu pomoć ne treba, no nikada panično bježeći. Najveći broj stvarnih ozljeda (ne računajući ogrebotine) nastane upravo u takvim situacijama. Bijeg je naravno normalna ljudska reakcija, no pokušajte ga bar usporiti. Rukama ili nekim premetom prekrijte glavu, a možete rukama i mahati iznad glave te hrabro naprijed. Ukoliko vas je taj događaj traumatizirao ruke ili predmet na glavi neka budu standardna praksa na lokaciji gdje se napad dogodio bar narednih nekoliko dana. Biciklističke kacige i kišobrani također nisu loša opcija 🙂 jer zašto ne ako ćete se tako osjećati sigurnije.

Vrijeme izlijetanja ptića sivih vrana događa se baš u ovom dijelu godine i nastavit će se tijekom lipnja. Ako na tlu opazite ptića sive vrane, koji ne može letjeti, odmaknite se i nazovite ovlaštene osobe. Ukoliko i doživite kakvu neugodnost pokušajte im oprostiti jer samo rade ono što inače u našem društvu jako cijenimo – štite slabije, odnosno svoju djecu 🙂