Dnevnik sive vrane – krenula inkubacija!

Par sivih vrana kod našeg sjedišta dobio je jaja i počela je inkubacija koja će potrajati 17 do 19 dana. Na njima će ležati ženka, dok će joj mužjak donositi hranu.

  • 22.04.2022.

Stigao je i taj trenutak! Naš par vrana dobio je svoja jaja i krenula je inkubacija. Ona će trajati između 17 – 19 dana, a na jajima će ležati samo ženka. Iako će ona kroz ovaj period povremeno napuštati gnijezdo u potrazi za hranom, dio hrane donosit će joj i mužjak. U ovom trenutku još ne znamo koliko je jaja sneseno, no sive vrane nesu od samo dva pa sve do šest jaja. Inkubacija jaja podrazumijeva održavanje konstantne temperature i vlažnosti kako bi se ptići u jajima mogli razvijati. Ptice su poput nas toplokrvni organizmi što znači da troše velike količine metaboličke energije kako bi tjelesnu temperaturu održavale na oko 40°C. Svoju toplinu prenose na svoja jaja, odnosno ne dopuštaju njihovo hlađenje, ali ni pregrijavanje. Naš bi par upravo s pregrijavanjem mogao imati problema jer je svoje gnijezdo savio na suhom stablu pa neće biti ugodnog hlada koje pruža mlado, proljetno lišće.

Jaje je savršena inkubacijska komora i sadrži sve potrebno kako bi se u njemu razvio novi život. Iako ljuska jaja djeluje kao potpuno zatvorena struktura, ona to ipak nije. Prepuna je sitnih pora kroz koje se odvija izmjena plinova između unutrašnjosti jaja i okoline. Ptići će rasti dok ga na kraju u potpunosti ne ispune i tada ga napustiti.

Dok smo tako iz ureda gledali pticu kako leži na jajima, pojavio se komentar – jadna, sigurno joj je jako dosadno tako po cijele dane samo ležati u gnijezdu? 🙂 Možda i jeste, no roditelji među nama sigurno će odmah shvatiti 😉