Dnevnik sive vrane – inteligencija vrana

Vrane su svjesne toga da je ono što vide u ogledalu samo njihov odraz, dok psi i mačke ne prolaze takav test, a djeca razumiju ovo tek s godinu i pol. Vrane također mogu planirati unaprijed i rješavati složene probleme, na razini djece predškolskog uzrasta.

  • 15.04.2022.

Pojedini parovi s gniježđenjem definitivno ne žure pa na inkubaciju našeg para još uvijek čekamo. Sad postaje jasno i zašto je metoda uklanjanja gnijezda prije 1. ožujka u brojnim slučajevima samo neučinkovito trošenja javnog novca. Baš danas, dok su obje ptice bile u gnijezdu, svjedočili smo i jednom zanimljivom trenutku iz života para. Ptice su razmjenjivale komadić hrane u nekoliko navrata bez da ga je i jedna od njih pojela. Inače i u jatima se svaka jedinka sive vrane drži na sigurnoj udaljenosti od onih drugih, međutim, ptice iz para trebaju nešto bliskiju komunikaciju. Naime, dok ženka inkubira jaja upravo je mužjak hrani tijekom tog perioda. I opet, na koga vas ovakva socijalna struktura podsjeća 😉 Slične su nam u još mnogočemu, no inteligencija je ta koje možda najviše privlači pažnju.

Još smo kao djeca naučili da su papige (Psittaciformes) iznimno inteligentne životinje. Da, životinje, uopće bez potrebe da se ograničimo samo na skupinu ptica. One ujedno odgovaraju i od ranog djetinjstva usađenim definicijama lijepog i/ili slatkog. Žive negdje daleko, ali mi smo pronašli i načine kako ih imati uz sebe te tako diljem svijeta zatvorili u kaveze. Krenuli smo i dalje od toga pa danas neke, na hladnoću otpornije vrste lete po europskim parkovima i posebno one koje gnijezde u dupljama, ugrožavaju sjenice (Paridae) i druge vrste autohtonih europskih dupljašica. Međutim, sve ćemo im to ipak oprostiti jer one su slatke 😉 A našim europskim papigama – vranama, koje su inteligencijom na poziciji sličnoj papigama, ne opraštamo tako lako. Ustvari, većina nas ih tek upoznaje jer su u našem društvu još uvijek prije svega simboli smrti, štetočine, prijetnja, konkurencija, ružne, crne, glasne…. Pokušajte ovih dana povremeno u svakodnevnom trku kroz obveze baciti pogled na sive vrane u vašoj okolici. Možda samo kroz prozor ureda ili stana, pošto većina nas najveći dio vremena provede upravo na tim lokacijama. Moguće je da će vas neka od njihovih uobičajenih aktivnosti raznježiti ili nasmijati 🙂

Vjerojatno ste više puta čuli da su vrane vrlo inteligentne životinje. Ali, znate li kako to zapravo znamo? Uostalom, nije da im možemo dati IQ test za rješavanje 😉 Znanstvenici imaju različite načine za utvrđivanje inteligencije, odnosno razne metode prilagođene različitim skupinama ili vrstama. Jedan od takvih alata je i zrcalni test, kad se pred ispitivanu životinju stavlja ogledalo te promatraju njene reakcije. Jeste li znali da su vrane svjesne da je ono što vide u ogledalu samo njihov odraz, dok psi i mačke ne prolaze takav test? Mi ljudi toga postajemo svjesni tek s oko godinu i pol starosti.

Još jedan dokaz inteligencije vrana je njihova sposobnost rješavanja složenih problema pa ne samo da neke od njih koriste različite predmete kao alate, već ih i prilagođavaju svojim potrebama! Najbolje istražena vrsta u tom pogledu je novokaledonska vrana (Corvus moneduloides), vrsta bliska našim vranama iz roda Corvus. Eksperimenti su dokazali da mogu planirati unaprijed, rješavati složene probleme, pa čak i razumjeti koncepte teške poput volumena odnosno istiskivanja vode. Mnoge od ovih vještina koje uzimamo zdravo za gotovo rijetkost su u životinjskom svijetu te osim vrana rijetke životinjske skupine poput primata (Primates) imaju tako visoke razine kognitivnih sposobnosti. Određeni se vidovi inteligencije pojedinih vrsta vrana dovode čak u razinu s djecom predškolskog uzrasta!

I neke od naših europskih vrana također mogu modificirati dostupne predmete u alate, za dobivanje hrane (savijanje komada žice u kuku). Međutim, za razliku od novokaledonskih vrana, one to ne rade u divljini – čini se da im to jednostavno ne treba 🙂 To je dokazano zahvaljujući pticama u zatočeništvu. Mogu i međusobno surađivati ​​kako bi dobile hranu – istovremeno povući konce kako bi došle do ukusne poslastice.

Uvjerite se sami o inteligenciji vrana na sljedećim poveznicama: