Europski pomorski dani: I djeca sad znaju što sve može završiti u ribarskoj mreži

Budućnost hrvatskog ribarstva i zaštita morske bioraznolikosti treba se temeljiti na edukaciji

  • 14.09.2021.

Europski pomorski dani (EMD – European maritime days – In my country 2021) obilježeni su prošlog tjedna na Lastovu u sklopu projekta MedBycatch kojeg u Hrvatskoj provode udruge WWF Adria i Biom.

“EMD In My Country 2021” odvija se u cijeloj Europi od travnja do listopada 2021. godine. Lokalne aktivnosti kao što su čišćenje plaža, obilasci luka, umjetničke izložbe, radionice, konferencije, seminari, izložbe o pomorskim temama, edukacije o morima i oceanima, eko-obilasci i šetnje područjima sa značajnom pomorskom baštinom, izleti brodom, posjeti pomorskim muzejima, brodovi, akvariji, brodogradilišta itd. namijenjeni su širokoj publici diljem Europe, a komponenta “zabave i igre” izravno je privlačna mlađoj javnosti.

Slučajan ulov

Koncept događaja na Lastovu je bio teorijske i praktične prirode te je organiziran za učenike 5. razreda osnovne škole. U prostoru udruge Dobre Dobričević održano je predavanje vezano uz problematiku prilova te utjecaja ribarstva na bioraznolikost mora. Slučajan ulov/prilov osjetljivih vrsta kao što su morski sisavci, morske ptice, morske kornjače, morski psi i raže te koralji i spužve u ribolovnim alatima, jedno je od ključnih pitanja zaštite morske bioraznolikosti Mediterana. Glavni cilj projekta je razumijevanje prilova osjetljivih vrsta i ispitivanje mjera ublažavanja.

Učenike se tražilo da se uključe sa svojim iskustvima u prepoznavanju glavnih ribolovnih alata te skupina morskih životinja koje se mogu vidjeti na području Lastovskog otočja. Kroz uočavanje uzročno-posljedične veze između morskih životinja i ribarstva učenici su imali priliku raspravljati o problematici slučajnog ulova te predložiti načine njegovog smanjenja.

Na ribarskom brodu

Organiziran je i praktični dio na ribarsko-turističkom brodu gdje su učenici imali priliku vidjeti dizanje i čišćenje mreža stajaćica. Kroz demonstraciju ove ribolovne tehnike ribar im je ispričao vlastita iskustva vezana uz problematiku ribarstva i morskim životinjama koje mogu završiti u ribarskim mrežama, te zašto je važno smanjiti utjecaj ribarstva na osjetljive vrste.

 

Kroz edukaciju najmlađih dobnih skupina, a zatim i svih ostalih uključenih u sektor ribarstva, treba se zapravo temeljiti budućnost hrvatskog ribarstva i zaštita morske bioraznolikosti kao međusobno izuzetno povezanih komponenti.

Pogledajte galeriju fotografija: