DINALPCONNECT: Učkarski samanj posjetiteljima pružio predavanje o ekološkoj povezanosti

  • 09.09.2022.

Nakon dvije godine pauze, u Parku prirode Učka u nedjelju 4. rujna održan je Učkarski samanj. Sajam je održan na prijevoju Poklon uz razne aktivnosti. Učkarski samanj je tradicionalna manifestacija, 14-ta po redu, i najveći je sajam na području Istre i Kvarnera.

foto: PP Učka

Učkarski samanj promiče kulturnu i prirodnu baštinu zaštićenog područja Parka prirode Učka i okolice te pruža potporu lokalnim proizvođačima tradicijskih proizvoda.

foto: PP Učka

Na sajmu su predstavljeni autohtoni proizvodi s obje strane Učke, a posjetitelji su imali priliku doživjeti nasljeđe Istre i zaleđa Opatijske rivijere, kroz predstavljanje udruga koje njeguju tradicijsku kulturu ovog kraja, kao i kroz prezentaciju starih zanata i izvornih životinjskih pasmina, poput ovce pramenke i boškarina.

foto: PP Učka

Na manifestaciji je sudjelovalo 50-ak izlagača, udruga i organizacija, a posjetitelje je kroz program vodio Mario Lipovšek – Battifiaca.

foto: PP Učka

Osim izložbenog djela, održana su i edukativna predavanja, pa je tako i udruga Biom održala predavanje o ekološkoj povezanosti i rezultatima DINALPCONNECT projekta za zainteresirane sudionike sajma.

foto: PP Učka

Bez omogućavanja ekološke povezanosti nema dugoročne zaštite prirode jer da bi populacije organizama bile stabilne i zdrave moraju imati i slobodu kretanje i mogućnost izmjene gena. Cilj projekta DINALPCONNECT je ujedno i ojačati međunarodnu i međusektorsku suradnju radi poboljšanja ekološke povezanosti prirodnih staništa na području Dinarida i Alpa.

 

foto: PP Učka

Područje Parka prirode Učka je dio pilot regije koja obuhvaća pogranično područje Slovenije i Hrvatske za koje će se raditi akcijski plan za poboljšanje ekološke povezanosti, a ciljni tip staništa su suhi krški travnjaci kojih je sve manje uslijed napuštanja ekstenzivnog stočarstva. Zbog nedostatka ispaše travnjaci sve više zarastaju u šikaru i nestaju, a s njima nestaju i vrste koje naseljavaju takva staništa. Akcijskim planom definirat će se temelji koji će dugoročno pomoći u očuvanju travnjaka i vrsta koje su vezane za njih, te otvoriti mogućnosti za transnacionalnu suradnju.