Decathlon zavarava potrošače i potiče uništavanje prirode prodajom alata za krivolov

  • 05.10.2018.

Kako završiti u zatvoru ili platiti novčanu kaznu jer ste kupljeni proizvod koristili u skladu s uputama trgovca?

U sklopu lovnog asortimana velikog trgovačkog lanca sportske opreme Decathlon i dalje je moguće kupiti alate čija je uporaba zabranjena u lovu, kao što su mamci i drvene zviždaljke za privlačenje ptica, ili se za obična sredstva, čije korištenje u lovu načelno nije zabranjeno, poput ručne svjetiljke ili konopa, daju upute za korištenje zbog kojih bi se mogla snositi novčana kazna ili završiti u zatvoru.

mamac-za-lov-muzjak-krzulje

Decathlon, primjerice prodaje mamac za lov u obliku patke te u opisu proizvoda navodi da je namijenjen za lov. Uporaba mamaca u lovu je zabranjena te se osoba, ukoliko bude uhvaćena da ju koristi, izlaže novčanoj kazni do 100.000 kuna prema Zakonu o lovstvu ili kazni zatvora do 3 godine prema Kaznenom zakonu. Decathlon također prodaje i kvačice za patke zviždare, koje služe da se zarobi živa patka zviždara kako bi ona svojim glasanjem privukla druge patke. Osim što je generalno zabranjeno i kažnjivo koristiti žive mamce pri lovu, patka zviždara uopće nije lovna vrsta, već vrsta zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode, pa se zbog lova na patku zviždaru izlažete novčanoj kazni do 30 tisuća kuna prema Zakonu o zaštiti prirode ili kazni zatvora do 3 godine prema Kaznenom zakonu zbog uništavanja jedinki populacije divlje vrste.

Podsjetimo, krajem 2016. godine temeljem dojava naših članova, upoznati smo s lošom praksom koju provodi Decathlon u Hrvatskoj i koje se ne srami. Da budemo iskreni, većina tih proizvoda se smije prodavati, ali kako je njihova upotreba u lovu zabranjena, takve proizvode nećete naći ni na policama specijaliziranih lovačkih trgovina. Usprkos tome, Decathlon to prodaje ističući kako je riječ o proizvodima namijenjenim lovu, iako je lov s istima zabranjen i kažnjiv.

Nekoliko puta smo se bez uspjeha obratili Decathlonu radi uklanjanja navedenih proizvoda iz njihovog asortimana. Nekoliko mjeseci kasnije obratili smo se javnosti putem društvenih mreža, nakon čega je Decathlon brzo uklonio sporne proizvode, ali samo s interneta i iz dijela svojih trgovina. Niti tada nam se nisu javili. Na naš ponovljeni pokušaj komunikacije, koji na kraju nije bio preko Decathlonovih službenih kanala jer na takve Decathlon ne odgovora, smo dobili vrlo nejasan odgovor prepun pogrešnih interpretacija hrvatskih zakona. U našem odgovoru smo ispravili njihova pogrešna tumačenja zakona te ukazali na još jedan proizvod namijenjen krivolovu. Ni u tom slučaju Decathlon nije ništa učinio, nego je tek po našem drugom obraćanju javnosti uklonio sporni proizvod.

Decathlon, kao veliki trgovački lanac, ignorira hrvatske propise i pokazuje krajnji nemar prema hrvatskoj prirodi i prema hrvatskim kupcima. Njihov lovački asortiman čini manji dio prodaje, a količina problematičnih proizvoda u lovačkom asortimanu je zanemariva, stoga nam je krajnje nejasno zašto Decathlon i dalje potiče na krivolov i zavarava kupce. Zar je profit, koji se najvjerojatnije mjeri u promilima ukupnog poslovanja, ostvaren na takvim proizvodima zaista vrijedan uništavanja hrvatske prirode?

I što sada? Ne znamo. Pozivanja na bojkot su pucanj u prazno i pretpostavljamo da Decathlon računa na to. Žalosno je da trgovački div ne želi komunicirati, odbija unaprijediti svoju lošu praksu i da potiče na uništavanje prirode. Ako im nije stalo do prirode, možda im je stalo do potrošača. Podnijeli smo prigovore zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti potrošača, odnosno zbog nepoštene i zavaravajuće poslovne prakse. Lakše nam je kad vidimo da nismo jedini koji im ukazujemo na sporne proizvode – na njihovom Facebook profilu primijetili smo da ima i drugih koji ih upozoravaju.

dechatlon_m

U svakom slučaju, promislite gdje ćete i od koga kupiti neki proizvod.

Kratki pregled Decathlonovih problematičnih proizvoda:

https://www.decathlon.hr/p/8382567_mamac-za-lov-muzjak-krzulje.html#/7760-254-no_size

U opisu proizvoda stoji da je ovaj proizvod namijenjen lovu. Prema hrvatskim zakonima, svaka prisutnost umjetnog mamca u lovištu se smatra krivolovom. Vrlo je jednostavno, ako privlačite ptice s ovim proizvodom, ne možete ići u lov već samo u krivolov.

https://www.decathlon.hr/p/8399903_kvacice-za-zvizdarke.html#/7673-254-univerzalna

U opisu proizvoda stoji da je namijenjen za lov na zviždare. Ono što Decathlon ne govori kupcima da je lov na zviždare zabranjen u potpunosti.

https://www.decathlon.hr/p/8501304_rucna-svjetiljka-gs-500m-zoom-za-lov-crna.html#/7760-254-no_size

Lov noću je zabranjen, dakle, ako koristite ovaj proizvod kako vas Decathlon upućuje, mogli biste završiti u zatvoru.

https://www.decathlon.hr/p/8226868_drvena-zvizdaljka-za-patke.html#/4-235-_

Zabranjeno je korištenje ovakvih zviždaljki  u lovu.

https://www.decathlon.hr/p/8523311_zeleno-uze-o-3-mm-x-100-m.html#/4-235-_

Nemamo ništa protiv užeta i svakako se smije prodavati, međutim, ako ga koristite kako vas Decathlon savjetuje, riskirate zatvor.