Dark Sky simozij u PP Lastovo

  • 22.09.2009.

U organizaciji PP Lastovsko otočje i društva Temno nebo Slovenije održan jedrugi internacionalni Dark sky simpozij i drugi internacionalni Dark sky kamp.

Zašto baš na Lastovu? Lastovo je, zahvaljujući slaboj naseljenosti i udaljenosti od većih gradova, koji su glavni izvor svjetlosnog zagađenja, jedno od najmračnijih mjesta u Europi. Također je, zahvaljujući velikom broju vedrih dana, idealno za astronomska promatranja.

Svjetlosno zagađenje je slabo poznat oblik zagađenja, koji u velikoj mjeri utječe na prirodu, a time i ljude. Glavni  način negativnog utjecaja na ljudeje remećenje dnevnog ritma dana i noći, što uzrokuje cijeli niz ostalih poremećaja. Kod ostalih živih bića uzrokuje i druge probleme, što je najviše izraženo noću kod ptica i kukaca, koji pogibaju zbog sudaranja s izvorima svjetla ili objektima u njihovoj blizini.

Osim toga, svjetlosno zagađenje jako ometa astronomska istraživanja te su zbog toga astronomi prisiljeni odlaziti na udaljene lokacije s kojih mogu promatrati nebeska tijela.

Teme simpozija su bile sljedeće:

  • Svjetlosno zagađenje kao prijetnja profesionalnim i amaterskim astronomima, životinjama i ljudi
  • Noćno nebo kao kulturno i prirodno nasljeđe
  • Kako smanjiti svjetlosno onečišćenje u urbanim zonama i kako pojedinci mogu pripomoći smanjenju
  • Uloga astronoma, biologa, ekologa i upravitelja parkova kod osnivanja dark sky parkova
  • Mogućnosti turizma pod tamnim nebima

U sklopu simpozija je održano i predavanje “Birds of Nature Park Lastovo Islands” koje je na poziv Uprave JU PP Lastovsko otočje održao član Udruge “BIOM” Ivan Budinski.

Za ostale informacije o simpoziju posjetite stranice PP Lastovsko otočje i Društva Temno nebo Slovenije.