Dan zaštite žaba podsjeća nas na opasnosti koje im prijete

Na vodozemce može utjecati svaka vrsta onečišćenja, poput pesticida, izlijevanja nafte, kemikalija u sapunima i sprejevima. Mogu ga apsorbirati u svoja tijela kroz tanku kožu, a to može prouzročiti unutarnja oštećenja ili čak smrt. Čak i rukovanje žabama nakon stavljanja spreja protiv komaraca ili kreme za ruke može im naštetiti

  • 24.04.2021.

Posljednje subote u travnju obilježava se Dan zaštite žaba. To je relativno novi praznik, uspostavljen 2009. godine, a ima za cilj podići svijest o višestrukim problemima s kojima se suočavaju žabe širom svijeta. Mnogi ljudi ne znaju u kakvoj su opasnosti vodozemci i ovo je upravo dan da se to promijeni!

Žabe pripadaju razredu vodozemaca (Amphibia), zajedno s krastačama, daždevnjacima i beznošcima. Iako imaju pluća nalik vreći, one u velikoj mjeri ovise o svojoj tankoj koži za disanje. Kao i svim vodozemcima, za opstanak im je potrebna voda. Ali ne mora značiti da žabe vodene površine koriste za svakodnevni život. Mnoge vrste većinu svog života provode izvan vode, a sluz im održava kožu vlažnom. Ono čemu žabama voda najviše treba, jest njihovo potomstvo. Izuzimajući nekoliko fascinantnih vrsta, žabe polažu jaja u vodu gdje se svježe izleženi punoglavci mogu razviti i pripremiti za metamorfozu. Vodozemci ovise o vodenom okolišu za ovaj specifični događaj, kada se od punoglavaca i ličinki preobraze u odrasle oblike.

Neke od najvećih opasnosti za žabe su onečišćenje, gubitak staništa, invazivne vrste i gljivične bolesti. Zbog svoje ranjive kože, žabe su dobar pokazatelj čistih voda i okolnih područja. Na vodozemce može utjecati svaka vrsta onečišćenja, poput pesticida, izlijevanja nafte, kemikalija u sapunima, sprejevima itd. Mogu ga apsorbirati u svoja tijela kroz tanku kožu, a to može prouzročiti unutarnja oštećenja ili čak smrt. Čak i rukovanje žabama nakon stavljanja spreja protiv komaraca ili kreme za ruke može im naštetiti.

Gubitak staništa ugrožava većinu životinja na Zemlji, ne samo žabe. Ovdje je princip isti: polaganjem prava na njihova staništa za naše vlastite potrebe, ograničavamo njihov životni prostor. To znači manje mjesta za migraciju mladih pojedinaca, što može dovesti do toga da područja postanu prenaseljena, s nedovoljno hrane za sve. S previše jedinki na jednom mjestu tijekom sezone uzgoja, neće biti dovoljno prostora za sve ženke da polože jaja. Od previše životinja brz je put do pada populacije.


Gdje su žabe, tu su i njihovi grabežljivci. Mnoge vrste ptica i sisavaca uključuju žabe u prehranu, ali održava se zdrava ravnoteža. Punoglavci također postaju plijen riba ili čak odraslih vodozemaca. Ali kad nova vrsta stupi na scenu, ravnoteža je narušena. To može biti riba koju je netko pustio i agresivno lovi punoglavce. Ili to može biti drugačija, nedomaća vrsta žabe koja domaće vrste tjera iz njihovog staništa ili troši njihove prehrambene resurse.

Vrlo opasna bolest za sve vodozemce je chytridiomycosis. Uzrokuje ga gljivica i širi se kroz zoospore u vodu. U većini zaraženih jedinki dovodi do smrti, iako su neke vrste na nju otporne, poput sjevernoameričke žabe bukače. Bolest se lako širi jer se spore mogu premještati ne samo kroz vodu, već i na odjeći i opremi. Chitridiomycosis ima najveći utjecaj u Americi i Australiji, ali europsku situaciju treba pažljivo pratiti kako bi se spriječile velike epidemije.

Čini se da su žabe u teškoj situaciji. Ali postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo pomogli našim skakutavim prijateljima. Počnite kupovati proizvode za koje nisu korišteni pesticidi. Ne puštajte žabe kućne ljubimce (ili bilo kojeg drugog ljubimca!) u divljinu. Izgradite ribnjak sa žabama u svom vrtu ili susjedstvu. Ne kupujte flaširanu vodu, pijte iz slavine. Saznajte koje su izvorne vrste žaba u vašoj zemlji i krenite ih promatrati. Mnogo više prijedloga možete pronaći na službenoj web stranici Save the Frogs. Vodozemci su fascinantne životinje o kojima treba učiti i na koje teba paziti, uvjerite se i sami!

Joanna Witowska

Joanna Witowska volonterka je na projektu Fly away with me. Jedan od ciljeva ovog projekta je podizanje svijesti o zaštiti prirode među širokom javnosti i poticanje na njihovo uključivanje u očuvanju bioraznolikosti. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.