Daljinsko praćenje prilova osjetljivih vrsta odbijeno u EP

Bez korištenja daljinskog elektroničkog praćenja (REM-remote electronic monitoring) tj. kamere na brodu, ne možemo biti sigurni da se sav prilov zapravo bilježi

  • 12.03.2021.

Europski parlament je u utorak 9. ožujka na plenarnoj sjednici glasao o izvješću EP-a o Uredbi o kontroli ribarstva. Uredba o kontroli ribarstva važan je dio propisa koji osigurava poštivanje pravila Zajedničke ribarstvene politike. Uredba trebala sadržavati kontrolne alate koji bi mogli biti vrlo korisni za smanjenje slučajnog ulova osjetljivih vrsta, koji se naziva i “prilov”, te za sprečavanje slučajne smrti stotina tisuća morskih ptica, dupina, kitova i morskih kornjača svake godine u morima Europske unije.

Glasovanjem je usvojen amandman 338 kojim se pristaje da plovila elektronički bilježe prilov osjetljivih vrsta. No, parlament je istodobno odbio amandmane 337 i 306 koji se tiču korištenja daljinskog elektroničkog praćenja za prikupljanje podataka i monitoring prilova.

Europski parlament imao je prigodu poduprijeti znanost i pomoći da se dodatno osvijesti problem slučajnog ulova morskih ptica, dupina, kitova i morskih kornjača, što bi zauzvrat izravno pomoglo hvatanju u koštac s razornim utjecajem koje ribarstvo ima na pojedine vrste koje gura do ruba izumiranja.

Korištenje elektroničkih očevidnika za bilježenje prilova osjetljivih vrsta je poboljšanje koje doduše u Republici Hrvatskoj kao obveza postoji na papiru, ali u praksi se zapravo ne provodi. Bez korištenja daljinskog elektroničkog praćenja (REM-remote electronic monitoring) tj. kamere na brodu, ne možemo biti sigurni da se sav prilov zapravo bilježi.

Godišnje se u vodama EU ubije preko 200.000 morskih ptica. Nastavak dosadašnjeg nemarnog načina ribolova, bez preuzimanja pune odgovornosti za negativne učinke na bioraznolikost, nastavit će uništavanje mora i morskog okoliša. Nadamo se da će države članice dići glas za more u Vijeću EU, gdje se razgovori o Uredbi o kontroli ribarstva nastavljaju.