Dajte svoj glas za spas europskih voda!

  • 06.02.2019.

Alecedo athis_Croatia_no_WWF logo

Peticiju za spas europskih rijeka, jezera i močvara možete još kratko vrijeme potpisati ovdje biom.hr/protectwater/!

Više od 100 organizacija za zaštitu prirode, uključujući Udrugu Biom, predvođenih WWF-om pokrenulo je kampanju na europskom nivou za spas propisa za zaštitu voda. Cilj je jednostavan: obraniti Okvirnu direktivu o vodama EU i time zaštititi europske rijeke, jezera, podzemne vode, močvare te živi svijet koji uz njih za generacije koje dolaze. EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade nekih europskih članica žele ga oslabiti.

Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu, a situacija nije drukčija ni u Europi. Temeljem posljednjih podataka, 60% europskih rijeka, potoka, jezera i močvara nije u zdravom stanju. Generacijama smo ih uništavali i zagađivali, te neodgovorno koristili prevelike količine vode. Ako se nastavimo tako ponašati, utječemo na sve – od malih stvari u svakodnevnom životu koje uzimamo zdravo za gotovo, do proizvodnje cijelih industrija. Utječe se i na nebrojeni broj vrsta kojima su ti ekosustavi neophodni za opstanak.

U Europi se nalaze neke od najljepših rijeka, jezera i močvara na svijetu – od Soče, takozvane “Smaragdne kraljice Alpa”, bioraznolike Drave do čarobne ljepote Doñane, jedne od najvažnijih močvarnih područja u Europi. A Zrmanja, Krupa, Plitvička jezera… Međutim, tim jedinstvenim ekosustavima prijeti uništenje. Oni same ne mogu govoriti. A TI?

Plitvice_Croatia_no_WWF logoUstani i daj svoj glas za rijeke u Europi te nam pomogni uvjeriti Europsku komisiju da očuva i osnaži Okvirnu direktivu o vodama.

EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade nekih europskih članica ga žele oslabiti. Situacija je ozbiljna i velike su mogućnosti da će se Okvirna direktiva o vodama EU (ODV) revidirati. Pritisak vrše države koje u 18 godina nisu napravile ništa po mnogim ciljevima ODV-a.

Zdrave rijeke i jezera nisu nešto što je „lijepo imati“, oni su nužni za našu egzistenciju

Kampanju #ProtectWater, koja traje do 4. ožujka 2019.  pokrenula je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. U Hrvatskoj, uz WWF Adriju, kampanju provode udruge Eko Zadar, Brodsko ekološko društvo, Sunce, Udruga Biom i Zelena akcija.

Čak 60% voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korištenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture te neodrživom poljoprivredom. Kroz ODV, države članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići “dobro stanje” voda najkasnije do 2027. godine. Prvotni rok bio je do 2015. i prekoračen je.

ODV osigurava učinkovit okvir za rješavanje glavnih pritisaka s kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i financiranje kako bi se ciljevi do 2027. postigli. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.

Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži ovaj propis. Ako već nisi, potpiši peticiju na: www.biom.hr/protectwater/!

Soca_Slovenia_Spot the difference vertical_WWF logo