“Čuvari ušara” ponovno u Istri: radionica za građane 9. ožujka

  • 23.02.2019.

NOVO!

Vrijeme početka pomaknuto je na 15:00.

U sklopu projekta Interreg LIKE, Udruga Biom ponovno organizira radionicu monitoringa sova ušara (Bubo bubo) u Istri. Nakon uspješnog prošlogodišnjeg druženja ponovno se okupljamo kako bi razmijenili znanje te tako uspješno štitili ušare, istinske vladare stijena.

Foto: Max Pixel CC0 1.0

Foto: Max Pixel CC0 1.0

Popisivanje i praćenje parova ušara jedna je od aktivnosti projekta koja se temelji na volonterizmu i “građanskoj znanosti” u svrhu prikupljanja što kvalitetnijih podataka u procesu monitoringa biljnih i životinjskih vrsta stanišnog tipa karbonatnih stijena s hazmofitskom vegetacijom. U veljači i ožujku ušare se počinju gnijezditi te ih je lako zamijetitit dok se glasaju u sumrak. Svatko može doprinjeti njihovom istraživanju prateći jednostavan protokol monitoringa. Na radionici ćemo vas upoznati s ušarama, njihovim istraživanjem te sustavom skrbništva nad njima.

“Čuvari ušara” je program koji ćemo započeti ove godine, u koji će se moći uključiti građani zainteresirani i spremni pratiti parove ušara dulje u sezoni. Skrbnici jednog para ušara nastavit će obilaziti njihovo gnjezdilište te osluškivati ne bi li čuli glasanje mladunaca. Jedino uspješnim gniježđenjem populacija ušara može opstati. Za uspješnu zaštitu je stoga bitno znati imaju li ušare sve potrebne uvjete za gniježđenje na prikladnom području.

Foto: Biom

Foto: Biom

Projekt Interreg LIKE provodi Istarska županija u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije. Projekt je usmjeren na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje. Projektno područje proteže se kroz Obalno-kršku regiju u Sloveniji te Istarsku i Primorsko-goransku županiju u Hrvatskoj. Projektni izazov je uspostava formalne zaštite cijelog područja, poboljšanje postojećih i razvoj zajedničkih planova upravljanja, izrada Programa za monitoring najznačajnijih stanišnih tipova i vrsta prisutnih s obje strane granica.

Radionica se održava 9. ožujka 2019. od 15 do 21 sat u Hotelu Fontana u Buzetu dok će se terenski dio odvijati na obroncima Učke, Ćićarije i u kanjonu Mirne. Prijaviti se možete ispunjavanjem on-line obrasca najkasnije do 7.3.2018. Više informacija pronađite u pozivu i prilogu.

Foto: Biom

Foto: Biom

Poziv na radionicu

Prilog – više o radionici i projektu

LIKE-full_color

interreg_logo

logo_rgb_proba-1