Ćelavi ibis se i ove godine seli preko Hrvatske – čuvajmo ga!

Ibis prezimljava u Italiji, a na putu prema jugu određeni broj ptica prelijeće i preko Hrvatske, gdje se i zadrže na kratko

  • 06.09.2021.

Fascinantni ćelavi ibis (Geronticus eremita), kojeg se nastoji spasiti od izumiranja, i ove se godine iz sjevernih krajeva seli u Italiju preko Hrvatske.

Ova je veličanstvena ptica izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke gnijezdile u Istri. Ni u svijetu nije puno bolje – početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Ibis se ponovno pojavio u Hrvatskoj posljednjih godina zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija ove vrste u Njemačkoj i Austriji gdje se u umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi oko 140 jedinki.

Ibis prezimljava u Italiji, a na putu prema jugu određeni broj ptica prelijeće i preko Hrvatske, gdje se i zadrže na kratko. Prošle je godine tako na području Podravine zabilježeno deset ćelavih ibisa koji su viđeni na poljima pokraj Ludbrega, što je bilo najveće jato ove vrste zabilježeno na području Hrvatske.

Početkom prošle godine zabilježen je i tragičan slučaj kad su u Hrvatskoj nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Pozivamo stoga sve da ne uznemiravaju ibise, a one sretnike koji uoče ovu ugroženu pticu, molimo da nam jave mailom na info@biom.hr.