Ćelavi ibis posjetio Podravinu

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su jedinke te vrste ptice gnijezdile u Istri

  • 07.08.2020.

Danas je skupina od deset ćelavih ibisa posjetila našu Podravinu. Ptice su viđene na poljima pokraj Ludbrega. Ovo je najveće jato ove vrste zabilježeno na području Hrvatske. Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su jedinke te vrste ptice gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa (Geroniticus eremita) svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Foto: Maja Bjelić, JU PP Vransko Jezero

Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja. Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj su moguće zahvaljujući projektu LIFE NorthernBald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija u Njemačkoj i Austriji. U umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju.

U zadnje vrijeme privlači ih i Hrvatska. “Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva ćelava ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji”, komentira Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM.

Foto: Maja Bjelić, JU PP Vransko Jezero