C.E.M.P. povukao tužbu za naknadu štete protiv Bioma

Povodom ovog slučaja želimo upozoriti na potrebu rješavanja rastućeg problema strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (tzv. SLAPP), koji je u Hrvatskoj uzeo maha

  • 19.02.2021.

U rujnu 2019. danas čuvena tvrtka C.E.M.P., podnijela je tužbu radi naknade štete zbog objave udruge Biom “HBOR dao zeleno svjetlo projektu kojega istražuje Europska komisija” od 24.7.2019. Tvrtka C.E.M.P. je u tužbi tvrdila da je Udruga Biom pokazala zlonamjernost prema tvrtki C.E.M.P. te da joj je nanijela neimovinsku štetu u vidu povrede ugleda, dobrog glasa časti i imena. Također su tvrdili da zbog toga mogu imati posljedica i da zapravo trpe štetu dok god je objava vidljiva na web stranicama udruge Biom.

Čelni ljudi tvrtke koja je vlasnik C.E.M.P.-a, podsjetimo, proteklih su dana došli u središte pozornosti javnosti kad su se iznenadno predali hrvatskim vlastima nakon što su jedno vrijeme bili nedostupni hrvatskom pravosuđu koje ih tereti za malverzacije prilikom realizacije vjetroparka Krš-Pađene.

U četvrtak 18. veljače 2021. je u slučaju C.E.M.P.-a protiv udruge Biom održano ročište na Općinskom sudu u Zagrebu, na kojem su zakonski zastupnici trebali biti ispitani, no večer prije ročišta tvrtka C.E.M.P. je, nakon što Biom nije htio pristati na odgodu ročišta, povukla tužbu.

Vjetroelektrana Krš-Pađene

Tako je nakon 525 dana neslavno završila tužba velike tvrtke protiv male udruge. Trebalo je proteći 310 dana da javnost preko medija započne biti detaljno informirana o brojnim događanjima koja su se ticala kredita HBOR-a, kojeg je Biom problematizirao još u srpnju 2019. kada je izrazio zabrinutost zbog odluke HBOR-a o financiranju izgradnje vjetroparka Krš-Pađene, zbog čega je u konačnici i bio tužen – ne od strane HBOR-a nego od strane C.E.M.P.-a.

Povodom ove tužbe udruga Biom želi upozoriti na potrebu rješavanja rastućeg problema strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti, koji je u Hrvatskoj uzeo maha. Na problem tzv. SLAPP (strategic litigation against public participation) tužbi u Hrvatskoj prošle godine upozorio je i glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez, koji je pozvao Europsku komisiju da hitno riješi ovaj problem na razini cijelog EU-a.

Ušutkavanje civilnog društva

SLAPP se koristi kao sredstvo za zastrašivanje i ušutkavanje onih koji izvještavaju u javnom interesu, prvenstveno novinara, ali i organizacija civilnog društva koje se bave javnim zagovaranjem.

Prema objavljenim podacima Hrvatskog novinarskog društva, u svibnju prošle godine u Hrvatskoj je bilo aktivno više od 905 parnica protiv 18 medija i novinara u Hrvatskoj, a tužitelji su potraživali ukupno gotovo 68 milijuna kuna ili okvirno – oko devet milijuna eura.

Nadamo se da će problem SLAPP tužbi biti sveobuhvatno riješen, kako bi i mediji i organizacije civilnog društva mogli nesmetano nastaviti obavljati svoju društvenu ulogu u interesu općeg dobra.