Božićni horor – lički trovači ponovno u akciji

Otkriven novi pokušaj trovanja divljih životinja na području Mazina - mrtvo tele napunjeno vrlo opasnim otrovom postavljeno je u pokušaju ubijanja vukova, no predstavlja veliki rizik za život svih divljih i domaćih životinja, ali i ljudi

  • 23.12.2023.

Otrov na lešini teleta u Bruvnom (foto: Biom)

U petak poslijepodne kriminalističkoj policiji u Gračacu prijavljen je slučaj novog pokušaja trovanja divljih životinja na području Mazina. Korišteni otrov u obliku plavih kristalića je najvjerojatnije pesticid na bazi karbofurana koji je u Hrvatskoj u potpunosti zabranjen od 2016. godine.

“Radi se o vrlo otrovnoj tvari koja već u vrlo malim količinama može otrovati cijeli Mazin, Bruvno i Gračac. Ilegalno trovanje je jako opasna praksa koja ima trajne posljedice na prirodu i okoliš. Ova praksa ne samo da je neučinkovita u rješavanju sukoba sa predatorima poput vukova, nego je i opasna za ljude, kućne ljubimce, lovačke pse te ugrožava opstanak strogo zaštićenih ptica grabljivica – supova, orlova i sokolova. Hororu karbofurana treba stati na kraj i tražiti civilizirano rješenje za zaštitu stoke”, kaže Boleslaw Slocinski, voditelj programa Safe Flyways u Udruzi Biom.

Otrov na lešini teleta u Bruvnom (foto: Biom)

Mamac je pronađen svjež čime je spriječen veći broj žrtava. “Brza reakcija – prijava policiji i osiguranje mjesta događaja je ključno za sprječavanje masovnog trovanja divljih životinja i pravilno procesuiranje kaznenog djela. Posebno nas žalosti činjenica da se koristi ovo božićno, blagdansko vrijeme za provedbu vrlo opasnih zločina protiv prirode”, poručuje Slocinski.

Pozivamo sve građane da svaku sumnju na slučaj ilegalnog trovanja prijave policiji na 112 s obzirom da se radi o kaznenim i vrlo opasnim radnjama.

Otrovni mamac, Bruvno (foto: Biom)

Udruga Biom partner je na projektu BalkanDetox LIFE. Cilj projekta je poboljšanje upravljanja incidentima ilegalnog trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti pogođenih divljih vrsta životinja. Ilegalno trovanje je u Hrvatskoj nažalost učestala praksa. U velikom broju stradavaju lovački psi, domaće životinje, kućni ljubimci, ali i divlje ptice – supovi, orlovi, škanjci ili gavrani.