Bjeloglavi supovi su dobili ptića, dajmo mu ime!

  • 22.03.2024.

Uoči dolaska proljeća naš je LIFE SUPport tim dočekao i prvu ptičju prinovu – ptića bjeloglavog supa koji se izlegao na litici otoka Plavnika!

Ptića i njegov razvoj redovno  ćemo pratiti putem video kamere koja svakodnevno snima gnijezdo sve do ljeta, do kada bi trebao ostati u gnijezdu. Nadamo se da će brižni roditelji biti uspješni u othrani svojeg ptića kako bi snažan dočekao trenutak prvog leta i početak samostalnog života. Bjeloglavi supovi na Kvarneru suočavaju se s različitim izazovima i prijetnjama, a aktivnostima u sklopu projekta LIFE SUPport pokušavamo ublažiti najvažnije negativne utjecaje s ciljem dugoročnog opstanka ovih fascinantnih ptica na Kvarneru!

 

U slučaju našeg ptića sve je počelo još krajem  prošle godine kada su njegovi roditelji opet učvrstili svoju dugogodišnju vezu te uredili staro gnijezdo. Svi znamo što kod brojnih živih organizama prethodi stvaranju novog života 😉 a u slučaju bjeloglavog supa isti je u početku skriven unutar ljuske jajeta. Razdoblje inkubacije jajeta kod ove vrste traje relativno dugo, gotovo dva mjeseca, koje su roditelji, izmjenjujući se na gnijezdu, uspješno odradili!

U ovom trenutku želimo prinovi kvarnerske populacije bjeloglavih supova dati ime kojim ćemo ga zvati tokom njegovog, nadamo se, dugog i ispunjenog života. Zato pozivamo sve ljubitelje ptica i prirode da se uključe i daju svoj prijedlog imena putem komentara ispod Facebook objava. Razdoblje za nominiranje imena trajat će do srijede 27. ožujka, nakon čega ćemo od vaših prijedloga odabrati tri imena i potom na web-stranici Bioma otvoriti glasanje. Izbor ćemo zatvoriti 2. travnja i objaviti pobjedničko ime.

Za „kumove“ čiji prijedlozi imena uđu među tri imena koja će se birati u glasanju, pripremili smo prigodne poklon-pakete.

Priključite se akciji!