BirdLife radionica na Malti

  • 01.11.2009.

Na Malti je od 20. do 23. listopada 2009. u organizaciji BirdLife Internacional-a i BirdLife Malta održana radionica o morskim pticama, važnim područjima za morske ptice i zaštićenim morskim područjima.

Na radionici su sudjelovali predstavnici većine mediteranskih država te aktivno razmjenjivali znanstvene spoznaje i iskustva u zaštiti morskih ptica. Hrvatsku su na radionici predstavljali članovi Udruge “BIOM” Ivan Budinski i Krešimir Mikulić.

Zajedničkim radom sudionika stvorena je velika baza podataka o morskim pticama, njihovim kolonijama i područjima hranjenja, koja će se i dalje dograđivati te služiti u definiranju važnih područja za morske ptice Mediterana.


Prioritetne vrste u zaštiti ptica na Mediteranu su burnica (Hydrobates pelagicus), kaukal (Calonectris diomedea), gregula (Puffinus yelkouan), balearski zovoj (Puffinus mauretanicus), sredozemni galeb (Larus audouinii), morski vranac (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), te se većinom i govorilo o problematici zaštite tih vrsta.

Osim ovih vrsta, značajna je i vrsta Sterna elegans, koja se gnijezdi uz sjevernoafričku obalu, ali specifičnost ove populacije nije prepoznata u međunarodnoj regulativi.

Osim znanstvenog istraživanja o ekološkim zahtjevima ptica, koja u ovom slučaju služe definiranju značajnih područja, posebna se pažnja posvećivala i proglašavanju važnih područja za ptice (Important Bird Area – IBA) te njihovoj pretvorbi u zaštićena područja, što je i najteži dio cijelog procesa zaštite morskih ptica.

Za zaštitu morskih ptica je, osim formiranja zaštićenih područja, bitno i smanjiti smrtnost uzrokovanu ribolovnim alatima (parangali, mreže, vrše), što je značajan problem na na globalnoj razini.

Sudionici radionice su sudjelovali i u obilascima otoka, u kojima su domaćini predstavljali svoje uspjehe u zaštiti prirode, što na otoku poput Malte nije lako postići. Naime, Malta je najzloglasnije područje Mediterana u smislu ubijanja ptica jer se tu ptice ubijaju na sve načine i to praktično sve vrste osim vrabaca i golubova. Nažalost, ptice se prvenstveno odstreljuju iz čiste zabave jer veliku većinu ptica lovci niti ne uzimaju, već ih samo ostave na tlu nakon što ih ubiju!

BirdLife Malta se već desetljećima bori protiv te tradicije, koja nimalo ne poštuje europsku legislativu i međunarodne konvencije, i u tome tek djelomično uspijeva zbog velikog pritiska otočkih lovaca koji žestoko brane svoju tradiciju. Treba znati da je u ovom slučaju tradicija pravo parazitiranje na drugim europskim državama jer Maltežani ne ubijaju vlastite gnjezdarice, nego ptice na selidbi, koje su u ostatku Europe zaštićene.

Dovoljno je samo navesti primjer koji smo osobno doživjeli već prvog dana zajedničkog izlaska kad je grupa lovaca pucala po selidbenom jatu lastavica!