BirdID – Trening prepoznavanja ptica 2018.

  • 05.03.2018.

patka

Ponosni smo najaviti da Udruga Biom u suradnji s norveškim Sveučilištem Nord već treću godinu za redom organizira BirdID – trening prepoznavanja ptica. Kroz terenski program i predavanja polaznici će moći naučiti prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno, te steći osnovna znanja o ornitološkim metodama istraživanja. Polaznici će stečene vještine unaprjeđivati kroz sustav za online trening prepoznavanja ptica na web stranici www.birdid.no (dostupan i na hrvatskom jeziku).

Po završetku treninga polaznici će dobiti mogućnost online polaganja službenog ispita za identifikaciju hrvatskih vrsta ptica te dobivanja službenog certifikata Sveučilišta Nord.

  • Tko se može prijaviti?

Sve punoljetne osobe sa završenom srednjom školom. Ukoliko nemate završenu srednju školu, da biste sudjelovali morate imati navršenih 25 godina i najmanje 5 godina radnog iskustva. Od kandidata koji budu odbarani za sudjelovanje u treningu se očekuje da se učlane u Udrugu Biom.

  • Program treninga

Većina edukacije će se odvijati na terenskim izletima vikendima i povremeno praznicima, u periodu od kraja ožujka do početka rujna 2018. uz stanku tijekom srpnja i većine kolovoza. Održat ćemo 15 do 20 terenskih dana na lokacijama s različitim tipovima staništa (šljunčara Blato, park Maksimir, PP Lonjsko polje, NP Risnjak, otok Pag, ribnjaci Siščani, PP Vransko jezero, PP Učka i druge). Termini će biti prilagođeni vremenskim uvjetima te mogućnostima polaznika i trenera. Polaznici su dužni sudjelovati na minimalno 8 terenskih izlazaka. Prvi terenski dan je planiran u subotu 31.3.2018. na šljunčari Blato kraj Zagreba.

BITNO: Tereni su uglavnom cjelodnevni i znaju biti prilično fizički zahtjevni, prije svega jer zahtjevaju dosta hodanja i neprestanu koncentraciju, te se odvijaju gotovo svaki vikend (uglavnom 1 dan tjedno) kroz sljedećih nekoliko mjeseci. Prije prijave razmislite odgovara li vam takav oblik učestalog i cjelodnevnog boravka u prirodi!

Također, održat ćemo oko 10 predavanja radnim danima u večernjim satima, tijekom kojih ćemo govoriti o identifikaciji i ekologiji zahtjevnijih vrsta te zajedno vježbati za službeni ispit. Predavanja će se uglavnom održavati u uredu Udruge Biom u Zagrebu, a dolazak na predavanja nije obavezan. Prvo, uvodno predavanje će se održati u petak 23.3.2018. u 18h u Zagrebu, tijekom kojega će biti najavljen okviran raspored terena i predavanja.

  • Troškovi

Sudjelovanje u programu je besplatno, no od polaznika se očekuje samostalno pokrivanje troškova hrane i puta na izletima, u iznosu od otprilike 80,00 HRK po terenskom danu. Navedeni iznos je prosječna vrijednost, a troškovi će značajno varirati ovisno o lokaciji terena (neke lokacije su poludnevne i dostupne javnim prijevozom, dok će na nekim biti organizirani cjelodnevni ili čak višednevni tereni). Na udaljenije lokacije se putuje osobnim automobilima na način da se prijevoz i troškovi dijele među polaznicima.

  • Prijava

Mole se svi zainteresirani da do nedjelje 11. ožujka 2018. u 23:59 h ispune online prijavu na sljedećem linku: https://goo.gl/8Rjbzg

Na trening upisujemo ograničen broj polaznika (ukupno 25) te stoga preporučamo zainteresiranima da ne odgađaju prijavu, te ne zaborave navesti svoju motivaciju za sudjelovanje!

  • Kontakt

Za sva pitanja i dodatne informacije:

Iva Šoštarić – iva.sostaric@biom.hr   ili

Biljana Ječmenica – biljana.jecmenica@biom.hr

biominord

lunja