Biomovo jato posjetilo ribnjake Siščani i Blatnica

  • 22.05.2024.

Biomovo jato zaputilo se protekle subote, 18. svibnja u posjet ribnjacima Siščani i Blatnica nedaleko Bjelovara. Iz Zagreba smo krenuli organiziranim autobusom u ranim jutarnjim satima, a na lokaciji nas je dočekala ekipa iz Javne ustanove Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj se od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu. Pri dolasku su nas već nestrpljivo čekali i članovi koji su doletjeli iz drugih dijelova Hrvatske kako bi nam se pridružili pri otkrivanju bogatog ptičjeg svijeta kojem su ovi ribnjaci dom.

Prirodna močvarna staništa su među najugroženijim tipovima staništa za ptice zbog tradicije isušivanja tih područja pa su danas ribnjaci postali zamjena za močvarna staništa. Tršćaci nude zaštitu i mjesta za gniježđenje močvaricama, a osim toga imaju i ulogu kao odmorišta za ptice tijekom migracija. Upravo iz tog razloga, posjet ribnjacima ima veliki značaj za svakog ptičara koji drži do sebe te prilika za posjet jednom takvom mjestu uvijek pričinjava zadovoljstvo. 

Tijekom našeg posjeta, zabilježili smo mnoge čaplje, poput sive, žute, velike i male bijele čaplje te čaplje dangube, gakovi su nas prelijetali na svakom koraku, a veliko nam je veselje izazvao i let orla štekavca koji je u potrazi za hranom prelijetao ribnjake. Pri kraju šetnje uz ribnjake imali smo priliku promatrati labudove u ljubavnom zanosu, ali i doznati nešto više o pomicanju sezone selidbe kod mnogih vrsta ptica zbog klimatskih promjena. Sve u svemu, bilo je ovo još jedno divno druženje Biomova jata kojem se svake godine sve više veselimo!