BIOM službeno primljen u IUCN

  • 06.12.2011.

Udruga BIOM je službeno postala član IUCN-a (International Union for Conservation of Nature) odnosno Međunarodne unije za zaštitu prirode. Nakon podnošenja prijave za članstvo u svibnju službena potvrda iz studenog bila je formalnost –predstavnik BIOM sudjelovao je u rujnu ove godine na IUCN-ovom konzervacijskom forumu u Bonnu, u listopadu zajednički smo prijavili projekt sa IUCN-ovim Programskim uredom za jugo-istočnu Europu i Udrugom Hyla, a u zadnja tri broja IUCN-ovog glasnika za jugo-istočnu Europu objavljeni su članci o projektima Udruge BIOM.
Zahvaljujemo se udrugama koje su nas preporučile: Hyla i Hrvatsko biološko društvo.

Što je uopće IUCN?
IUCN (International Union for Conservation of Nature) ili Svjetska unija za zaštitu prirode, osnovana 1948, okuplja države, vladine institucije i različite ne-vladine organizacije u jedinstveno svjetsko partnerstvo: preko 1000 Članica iz 160 zemalja.

Kao unija, IUCN teži da utječe, potiče i pomaže društva diljem svijeta da sačuvaju integritet i raznolikost prirode te da osiguraju ravnomjerno i ekološki održivo iskorištavanje prirodnih resursa. Središnje Tajništvo koordinira IUCN-ov program i služi Članicama zastupajući njihove poglede na svjetskoj sceni i pružajući im strategije, usluge, znanstvene informacije i tehničku pomoć koju trebaju u postizanju svojih ciljeva. Kroz svojih 6 Komisija, IUCN okuplja gotovo 11.000 stručnjaka volontera u projektnim timovima i akcijskim grupama, fokusirajući se ciljano na zaštitu vrsta i biološke raznolikosti te na upravljanje staništima i prirodnim resursima. Unija je pomogla mnogim zemljama u pripremi Nacionalnih strategija zaštite i demonstrira primjenu svojih saznanja kroz projekte koje nadzire. Djelovanje IUCN-a se sve više decentralizira i izvršava ga sve veća mreža regionalnih i nacionalnih ureda koji su najčešće smješteni u zemljama u razvoju.

IUCN potiče jačanje svojih Članica, mreža i partnera kako bi poboljšao njihove kapacitete i kako bi podržao svjetske saveze da čuvaju prirodna dobra na lokalnim, regionalnim i globalnim razinama.