BIOM na sastanku Ornitho grupe u Beču

  • 19.11.2015.

Dana petog i šestog studenog je u Beču održan sastanak Ornitho grupe na kojem je sudjelovala i Udruga BIOM. Jedna od tema sastanka bila je i primanje BIOM-a u Ornitho obitelj.

ornitho_meeting

Što je Ornitho?

Ornitho je neformalna zajednica organizacija iz Europe koje se bave istraživanjem i zaštitom ptica. Osim ptica, zajednička im je poveznica i korištenje zajedničke platforme za unošenje, obradu i analizu podataka o rasprostranjenosti ptica. Svaki od partnera ima vlastiti portal na kojem se mogu registrirati osobe zainteresirane za unos svojih opažanja. Jedan od načina unosa podataka je i preko aplikacije za mobilne telefone NaturaList. Aplikacijom se automatski bilježi lokacija i vrijeme opažanja tako da promatrač nema nikakvog dodatnog posla. Svako opažanje je automatski dostupno partneru iz države gdje je opažanje zabilježeno. Tako Ornitho partneri dobivaju jako veliku količinu podataka o rasprostranjenosti ptica, kako na razinama država tako i na području cijele Europe. Vlastita opažanja su također dostupna na pregled i preuzimanje svakom od promatrača. Cilj ove inicijative je povezati baze podataka među državama kao i povezati građane ljubitelje ptica s organizacijama koje se profesionalno bave pticama, sve sa svrhom što boljeg uvida u stanje populacija ptica.

BIOM novi član obitelji

Na sastanku je donesena odluka da se Udruga BIOM prima u Ornitho obitelj, tako da možete očekivati i hrvatski portal gdje ćete moći unositi svoja opažanja i pratiti rasprostranjenost ptičjih vrsta na području Hrvatske. Do tada možete preuzeti aplikaciju NaturaList (dostupna za Android platformu) i početi unositi svoja opažanja. Ona će ostati zabilježena i postati dostupna hrvatskom portalu u trenutku kada se postavi na Internet.

ornitho_family