BIOM, hrvatski predstavnik u najvećem svjetskom partnerstvu za zaštitu prirode

  • 18.07.2013.

Objava za medije od 18. srpnja 2013. dostupna za preuzimanje u doc i pdf formatu.

BIOM, hrvatski predstavnik u najvećem svjetskom partnerstvu za zaštitu prirode

Krajem lipnja, na kongresu održanom u Kanadi pod nazivom BirdLife International World Congress, Hrvatska je dobila svog predstavnika u BirdLife International-u, Udrugu BIOM.

„Ponosni smo i sretni što smo postali dio BirdLife obitelji. Našim radom u Hrvatskoj želimo ojačati cjelokupno BirdLife partnerstvo, ali donijeti promjene u zaštiti prirode u Hrvatskoj“ izjavio je Krešimir Mikulić, izvršni direktor BIOM-a.

BirdLife International krovna je svjetska organizacija za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti. To je najveće svjetsko partnerstvo nevladinih organizacija za zaštitu prirode, s preko 100 partnerskih organizacija iz čitavog svijeta. Svaka zemlja ima jednog partnera – udrugu koja je u toj zemlji vodeći autoritet za zaštitu i istraživanja ptica.

U brojkama, BidLife partnerstvo ima više od 13 milijuna članova, volontera i zagovornika. U rad je uključeno oko 2.7 milijuna djece. Svi partneri, skupa s centralnim BirdLife uredima, zapošljavaju 7400 ljudi i zajednički budžet je 539 milijuna USD. BirdLife partneri u svijetu upravljaju s (ili su vlasnici) 1533 zaštićenih područja koja se prostiru na 4.3 milijuna hektara.

Misija BIOM-a je očuvati bioraznolikost Hrvatske te uključiti javnost u aktivnu i učinkovitu zaštitu prirode. BIOM podupire uvođenje pravne stečevine Europske unije, posebno u području okolišnog zakonodavstva koje pruža vrijedne propise kao što su Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Te direktive temelji su legislative u zaštiti prirode EU, a u njihovom donošenju je BirdLife odigrao značajnu ulogu.

BIOM je ponosan što je sudjelovao svojim znanjem i podacima u postavljanju ekološke Natura 2000 mreže koja se koristi za primjenu Direktiva. BIOM pruža javnim ustanovama i vladinim tijelima vrijedne podatke o rasprostranjenosti i statusima populacija divljih ptica koji se onda koriste za njihovu što učinkovitiju zaštitu.

Za više informacija:
Vedran Lucić, dipl. ing. biologije
voditelj ureda UdrugeBIOM
0959059948
vedran.lucic@biom.hr

logo BIOM
logo BirdLife