BalkanDetox LIFE: Istraga masovnog trovanja u regiji

Zajednički sastanak WWF Adria i Bioma s predstavnicima relevantnih državnih institucija održan protekli tjedan o suzbijanju trovanja divljih životinja obilježila je konstruktivna diskusija svih prisutnih. Sastanak donosi veliku nadu u pozitivnu promjenu u suzbijanju zločina protiv prirode. Drugdje u regiji međutim loše vijesti - masovno trovanje životinja.

  • 20.04.2022.

Orao krstaš (Aquila heliaca) je veličanstvena ptica. Velika je to grabljivica stepskih, ravničarskih i brdskih šuma koja se u Panonskoj nizini gnijezdi u svega 250 parova. Dok je na svjetskoj razini stupanj ugroženosti svrstava u osjetljivu (VU), u Hrvatskoj je kritično ugrožena (CR),  a možda i regionalno izumrla vrsta (RE). Jedna od najvećih prijetnji očuvanju orla krstaša je upravo trovanje. Prije nekoliko dana u Srbiji, upravo na Dan zaštite prirode, utvrđen je slučaj masovnog trovanja životinja. Stradali su upravo orao krstaš, ali i šest eja močvarica (Circus aeruginosus), čavke (Corvus monedula), gačci (Corvus frugilegus), lasice (Mustela nivalis), lisice (Vulpes vulpes) i čagalj (Canis aureus).

Na teren je u provjeru izašao tim iz srpskog BirdLife partnera – Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), te su brzo utvrdili da je riječ o slučaju trovanja divljih životinja (više). Tim DZPPS-a je obavijestio nadležne službe i pozvao u pomoć mađarske kolege iz organizacije MME – BirdLife Hungary, koji su uz pomoć specijalno obučenih pasa za detekciju otrova provjerili situaciju. Pronašli su zatrovane mamce postavljene uz lisičje jame.

Nadamo se da će nadležne inspekcija za zaštitu okoliša, šumarstva i lovstva, veterinarska inspekcija, kao i policijski službenici dati sve od sebe da prikupe dokaze koji bi mogli dovesti do otkrivanja i kažnjavanja osoba odgovornih za ovaj zločin. Samo bliskom suradnjom, uspostavljanjem funkcionalnih protokola za rješavanje zločina protiv prirode, te brzim i odlučnim djelovanjem možemo osigurati opstanak ugroženih vrsta na Balkanu. 

Udruga Biom uključena je u borbu protiv trovanja divljih životinja i partner je na projektu BalkanDetox LIFE koji okuplja nevladine organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Cilj je projekta jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv trovanja divljih životinja i podizanje svijesti o problemu trovanja. Uz udrugu Biom, u borbi protiv kažnjivih djela nad divljim vrstama sudjeluje i udruga WWF Adria kroz projekt LIFE Swipe ˝Uspješan progon zločina protiv prirode u Europi˝ u suradnji s projektnim partnerima Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Pravosudnom akademijom.

Protekli smo tjedan, u sinergiji s WWF Adriom, održali zajednički sastanak s predstavnicima relevantnih državnih institucija. Konstruktivna diskusija svih prisutnih, usmjerena na mjeru rješavanja problema, donosi veliku nadu za pozitivnu promjenu u suzbijanju trovanja divljih životinja i drugih zločina protiv prirode.