Balkan Detox putem satelita kreće u istraživanje trovanja supova

U sklopu projekta BalkanDetox LIFE će se razviti aplikacija koja će omogućavati svim partnerima u sedam zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, praćenje kretanja i ponašanja važnih kolonija supova, te učinkovitu borbu protiv ilegalnog trovanja divljih životinja

  • 08.02.2021.

Prilikom označavanja strvinara GPS-om treba biti vrlo oprezan jer ove velike ptice mogu biti agresivne. Primjerice, prvi bjeloglavi sup označen u sklopu projekta BalkanDetox LIFE bio je toliko žestok i borben prilikom hvatanja da je nazvan Extreme. Kod Kresnenske klisure u Bugarskoj tim lokalnog partnera (Fond za divlju floru i faunu – FWFF) započeo je 2. siječnja 2021. aktivnost označivanja većeg broja supova na području Balkana.

Bjeloglavi sup nazvan Extreme. Foto: Fund for Wild Flora and Fauna (FWFF)

Markiranje ptica poznato je već godinama. Po čemu je to onda sad posebno? Zato što će se ovim projektom izraditi regionalno rješenje za rano otkrivanje i reagiranje na slučajeve trovanja.

Satelitska telemetrija – inovativno rješenje za otkrivanje trovanja divljih životinja

Bjeloglavi supovi su društvene ptice i hranu traže u grupama. Koristeći svoj nevjerojatno dobar vid prate tragove uginulih životinja. Oštro oko i strategija timskog rada pomažu supovima brzo pronaći i konzumirati strvine, što pruža ekološke koristi za prirodu i ljude. Ako je pak strvina otrovana, u samo jednom slučaju trovanja može biti ubijen veliki broj bjeloglavih supova.

Projekt BalkanDetox LIFE ima za cilj borbu protiv protuzakonitog trovanja divljih životinja putem dizanja nacionalnih kapaciteta i osvješćivanja javnosti. Jedan od načina će biti upotreba satelitskog praćenja supova. Kretanje označenih supova će biti praćeno. U slučaju kad se primijeti da se ptica ne miče dulje vrijeme, može se zaključiti da nešto nije u redu s pticom i to se može brzo provjeriti na terenu. Nadalje, ako se otkrije da je sup otrovan, može se pokrenuti istraga. Pouzdanom analizom prijašnjeg kretanja uginule ptice može se točno locirati gdje se nalazi otrovni mamac. Tehnologija će također moći pomoći u identifikaciji počinitelja.

Kako bi se učinkovito nadziralo kretanje bjeloglavih supova, u svakoj koloniji mora biti označeno najmanje pet ptica, a ukupno će se GPS-om opremiti 25 bjeloglavih supova. U sklopu projekta će se razviti aplikacija koja će sadržavati podatke prethodno označenih supova, omogućavajući svim partnerima u sedam zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, praćenje kretanja i ponašanja važnih kolonija supova, te učinkovitu borbu protiv ilegalnog trovanja divljih životinja. Ova će inovativna inicijativa pomoći brzo i adekvatno, te ciljano eliminirati najveću prijetnju očuvanju strvinara.

foto: Fund for Wild Flora and Fauna (FWFF)

Projekt ‘BalkanDetox LIFE’ petogodišnji je projekt s proračunom od 1,8 milijuna eura, koji financira EU LIFE Program, te sufinancira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za specifične akcije, a provodit će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Projektni partneri su Vulture Conservation Foundation kao koordinirajući korisnik i Albanian Ornithological Society, Udruga Biom, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fund for Wild Flora and Fauna, Hellenic Ornithological Society, Makedonsko Ekološko Društvo, Ornitološko društvo NAŠE Ptice i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania. Nadalje, ovaj se projekt temelji na iskustvu najbolje španjolske prakse i računa na podršku regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucía) i Ministarstva za ekološku tranziciju i demografski izazov.