Akcija čišćenja i priprema obale na rijeci Dravi za gniježđenje bregunica, 2.4.2016.

  • 31.03.2016.

Povodom proglašenja 2016. godinom bregunice pozivamo na akciju čišćenja i pripreme obala na rijeci Dravi za gniježđenje bregunica, koja će se održati u subotu, 2.4.2016. s početkom u 10:30 sati u Domu Međimurske Lastavice, Dravska 50, 40328 Donja Dubrava.

Akcijom, koju koordinira WWF uz potporu Hrvatskih voda, JU Međimurska priroda i JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, se želi ukazati na značaj bregunica u ekosustavu i važnost očuvanja prirodnih rijeka, osobito rijeke Drave. Pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se pridruže u ovoj akciji i provedu ugodan dan na svježem zraku.
Također molimo da sa sobom ponesete alat (grablje, škare, motike i sl.), a kako bismo tijekom ove akcije što manje zagađivali prirodu i proizveli što manje smeća molimo da sa sobom ponesete i pribor za jelo (žlica, posudica i sl.).

Bregunica (Riparia riparia) je ptičja vrsta koja se gnijezdi kolonijalno iskopavajući rupe u vertikalnim pješčanim ili zemljanim obalama, kao što je slučaj i s obalom rijeke Drave. Bregunice su migratorne vrste ptica, koje su na ovim područjima prisutne u ljetnim mjesecima, dok zime provode u tropskim predjelima Afrike.

Vidimo se 2.travnja!

Za više informacija:

Branka Španiček, WWF Adria, Tel. 095 256 7775, bspanicek@wwfadria.org

Riparia riparia, CC Vitalii Khustochka @Flickr

Riparia riparia, CC Vitalii Khustochka @Flickr