Biljana Ječmenica: Gruzija – zemlja dobre hrane, vina i mnoštva zanimljivih ptica

Na istoku Europe, na granici s Rusijom, Turskom, Armenijom i Azerbajdžanom nalazi se predivna Gruzija koja vas može očarati s ugodnim ljudima, dobrom hranom, vinom, predivnim krajolikom i mnoštvom zanimljivih ptica.

  • 15.09.2019.

U Gruziju sam otputovala prvenstveno radi Batumi Raptor Count projekta koji se bavi zaštitom i monitoringom jesenske migracije grabljivica koje lete prema zimovalištima iz Europe i istočne Azije u velikim brojevima duž uskog grla između Crnog mora i Kavkaza. Savršena prilika za naučiti mnogo toga o vrstama ptica koje se ne viđaju često u Hrvatskoj i, naravno, za upoznati zanimljive ljude.

U blizini kampa nalazi se drugi po veličini grad u Gruziji, Batumi, smješten na samoj obali Crnog mora. Prekrasna pješčana plaža proteže se u kilometrima i jedna je od poznatijih turističkih destinacija. Zbog svog položaja između mora i Malog Kavkaza ima subtropsku klimu s vrućim i vlažnim ljetima, čestim pljuskovima te blagim zimama. Osim što je popularno turističko mjesto jedno je od važnijih luka Gruzije.

Južno od grada nazali se prekrasna Chorokhi delta s raznolikim staništem od suhih i vlažnih travnjaka, močvara, morske obale,…,što pridonosi raznolikosti vrsta tog područja.

Nakon dva tjedna prebrojavanja grabljivica zaputili smo se na jezero Paliastomi. Nalazi se uz grad Poti, u nacionalnom parku Kolkheti. Na ušću jezera uživali smo u pogledu na sivog sokola, riđu muljaču, oštrigara, male čigre, dugokljunog galeba, morskog kulika, ogromna jata bijelih i žutih pastirica.

Proveli smo par dana u stepskom, južnom dijelu Gruzije gdje smo posjetili špiljski manastir Vardzia, iskopan na obroncima planine Erušeti u južnom, stepskom dijelu Gruzije. Osim same ljepote Vardzie uživali smo u prizoru stotine hrindih lastavica koje love i odmaraju se oko manastira. U blizini smo posjetili još jedan manastir, Vanis Kvabebi, koji za razliku od Vardzie, nije bio prepun turista stoga se u njemu moglo uživati u samoći i pjevu brgljeza kamenjara. Na putu do Tbilisija pogledali smo jezero Khanchali uz grad Ninotsminda, Saghamo jezero i vulkansko jezero Paravani koje je najveće u Gruziji.

Tbilisi je glavni grad Gruzije, koji se nalazi u dolini rijeke Kure (Mtkvari) okružen gorama. Predivan, neobičan, s vrlo dragim ljudima, pruža lijepo mjesto za odmor. Najzanimljiviji dio je stari dio grada sa šarenim ciglenim kućama, uskim ulicama i drvenim balkonima. Po cijelom gradu uživali smo u pogledu na prekrasne plavokrile grlicame dok smo vodenkosa promatrali u ogromnom botaničkom vrtu.

Zadnja lokacija prije povratka u Hrvatsku bio nam je Nacionalni park Borjomi-Kharagauli. Nalazi se na Malom Kavkazu i obilježavaju ga šume, travnjaci, mineralna voda vulkanskog porijekla te kulturnna baština. Nažalost nismo se mogli dugo zadržati kako bi otkrili sve čari parka, ali svakako će biti jedna od lokacija za pogledati tijekom sljedećeg posjeta Gruziji.

Tekst i fotografije: Biljana Ječmenica, Biomova ornitologinja, stručna suradnica za zaštitu prirode