8. PO REDU FESTIVAL ZNANOSTI

  • 21.04.2010.

Od 19. do 24. travnja, održava se velika manifestacija proslave znanosti –  osmi po redu Festival znanosti. Službeno počinje svečanim otvorenjem u Tehničkom muzeju u Zagrebu, 19. 4. u 20h.

Već tradicionalni Festivalu znanosti udružio je Sveučilišta u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zadru i Zagrebu, zajedno s Tehničkim muzejom u Zagrebu, Udrugom Zlatni rez iz Rijeke i British Councilom. Glavna tema ovogodišnjeg Festivala je Zemlja, pa će se tako u mnogim gradovima (Lošinj, Osijek, Rijeka, Split, Starigrad, Zadar, Zagreb) organizirati aktivnosti posvećene Zemlji i znanostima koje se njome bave.

Festival se nadovezuje i na dva vrlo važna događaja koja obilježavamo ove godine – 2010. godinu kao Međunarodnu godinu biološke raznolikosti te obilježavanje 100. godišnjicu velikoga otkrića znamenitoga hrvatskog geofizičara Andrije Mohorovičića koji  je 1910. godine objavio otkriće granice između Zemljine kore i njezina plašta nazvano Mohorovičićevim diskontinuitetom ili Moho-slojem.

Također, Festival znanosti i British Council u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama i  uz financijsku potporu i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, organiziraju Laboratorij slave. Laboratorij slave je natjecanje u izlaganju znanstvenih tema koje mladim znanstvenicima i studentima prirodoznanstvenih i tehničkih fakulteta pruža mogućnost za komunikaciju i popularizaciju znanosti.

Detaljan program festivala kao i više o samom Festivalu možete saznati na: http://www.festivalznanosti.hr/2010/index.php