5 najboljih savjeta i najčešćih pogrešaka kod hranjenja ptica

Nastavljamo sa serijalom o hranjenju ptica. Ovom prilikom donosimo 5 najboljih savjeta ako se odlučite hraniti ptice, ali i 5 najčešćih pogrešaka. Pročitajte, pripremite se i sretno s gozbom za ptice!

 • 23.12.2022.
 • Dobro planiranje

Promislite gdje vrijedi postaviti hranilicu. U šumi ili u starom voćnjaku gdje ptice mogu naći dovoljno hrane možda nije najkorisnije. U visoko urbaniziranom dijelu grada gdje ptice ne mogu pronaći zaklon i mogu stradati u sudaru sa staklom, također nije dobro privlačiti ptice. Prije nego nabavite mnoštvo hranilica i hrpu hrane počnite s jednom te birajte hranu koju vam je lako nabaviti cijele zime.

 • Praćenje stanja

Jednom kad postavite hranilicu, redovitu je treba obilaziti i održavati da bi bila što sigurnija za ptice. Hranilicu postavite na lako dostupno mjesto da biste mogli provjeriti ima li dovoljno hrane, dolaze li ptice, ima li uljeza, napada li nešto ptice i ponašaju li se ptice čudno. Ako hranilica nije posjećena, pokušajte s drugom hranom, drugim tipom hranilice ili je premjestite. Intervenirajte odmah ako uočite bolesne ptice i uklonite hranilicu.

 • Higijena

Uvijek pticama ostavljajte kvalitetnu hranu koju ste čuvali na tamnom i suhom mjestu. Redovito mijenjajte hranu koja dugo stoji netaknuta i koja se može upljesniviti. Svakih nekoliko tjedana temeljito očistite hranilice da ne bi došlo do širenja zaraze. Najčešća bolest koja se lako širi među pticama je trihomonoza, uzrokovana parazitom Trichomonas gallinae. Ptice se zaraze tako što pojedu hranu koju je zaražena ptica ispljunula. Bolest zahvaća grlo i jednjak pa ptice ne mogu progutati hranu i na kraju umiru.

 • Voda

Osim hrane, pticama je potreban i izvor svježe vode. U blizinu hranilice postavite plitku posudicu s vodom u koju možete staviti kamen da se ne prevrne i da s njega mogu piti. Tekuća voda osobito je važna zimi kad je vani sve zaleđeno. Vodu bi trebalo mijenjati redovito, pogotovo ako jednu posudu koriste različite vrste ptica. Pojilicu također redovito perite.

 • Vrt namijenjen pticama

Ono što vam može olakšati hranjenje ptica zimi ili ga u potpunosti zamijeniti je održavanje vlastitog vrta prikladnog za ptice. Poželjno je cijele godine saditi biljke koje će ujesen dati mnoštvo plodova i sjemenki koje ćemo ostaviti pticama. Rijetko tko si može dopustiti stara stabla, gusto grmlje i hrpu lišća u dvorištu, ali to su mjesta gdje si ptice same mogu naći hranu, stoga je dobro ostaviti malen komadić divljine.

5 najčešćih pogrešaka kod hranjenja ptica

 • Kruh i slana hrana

Hranjenjem kruhom pticama ustvari radimo medvjeđu uslugu. Kratkoročno ih zasitimo, ali dugoročno od njega nemaju koristi jer ne dobivaju potrebne hranjive tvari niti mogu skupiti odgovarajuću zalihu masti. Najgora opcija je svježi kruh, a manje loše su stari suhi kruh i kruh sa sjemenkama. Usto, kruh je i slan, a previše soli može štetiti pticama i čini ih žednima (a zimi je teže naći nezamrznutu vodu). Dakle, bilo kakva zasoljena hrana i hrana od tijesta loši su izbori i treba ih izbjegavati.

 • Samo jedna vrste hranilice i hrane

Svaka vrsta ptice ima svoje prehrambene zahtjeve. Zato bi bilo poželjno postaviti što više različitih hranilica po dvorištu i napuniti ih različitom hranom ne bi li svaka ptica našla nešto za sebe. Pratite koje ptice dolaze na vaše hranilice i koja hrana se najviše troši. Ako je određeni tip hrane netaknut, prestanite ga nuditi pticama. Ako je neka hranilica neposjećena moguće je da je višak ili je na krivom mjestu.

 • Prazne hranilice

Jednom kad počnete hraniti ptice tijekom zime, tu praksu biste trebali nastaviti do kraja razdoblja velikih hladnoća ili snijega. Ptice se brzo naviknu na siguran izvor hrane koji im pružate, a u teškim zimskim uvjetima nekima od njih to je možda i jedini izvor. Posebno su ugrožene ptice koje u blizini nemaju drugi izvor hrane. Ako vaši susjedi nastavljaju hraniti ptice ne morate se bojati da će ostati gladne ako vi preskočite jedan dan.

 • Loše mjesto

Ako hranilice stavljate na prozore, postoji velika mogućnost da će se neke od njih zabijati u staklo. Nemojte ni pomišljati na hranjenje ptica pored velikih staklenih površina. Ako u dvorištu imate mačke ili one dolaze iz susjedstva hranilicu nemojte postaviti na mjesto do kojeg mogu doći ovi predatori. Hranilice bi trebalo stavljati na što sigurnija mjesta.

 • Hrana u kućicama za ptice

Kućice za ptice namijenjene su isključivo za gniježđenje. U njih nikako ne bi trebali stavljati hranu jer ptice ne posjećuju kućice zimi, nepraktične su za hranjenje i unutra stane samo određena veličina ptica. Hrana će u kućicama samo trunuti i može privući nepoželjne goste poput puhova.