4. Zelena čistka u organizaciji BIOM-a i Sindikata biciklista

  • 07.09.2018.

Check our new designs at reallygreatsite.com today! (8)

Želite čišći i bolji svijet?

Želite više čaplji i čigri, a manje vrana i galebova?

Našli smo za vas ilegalno odlagalište otpada u području važnom za ptice, koje nitko neće počistiti ako to ne učinimo mi. Dođite i provedite volontersku subotu s nama i učinite razliku!

Budite dio globalne ekološke akcijeWorld Cleanup Day“! Provedite dan u prirodi, upoznajte vrste ptica s tog područja i u dobrom društvu pridonesite čišćem okolišu!

Udruge BIOM i Sindikat biciklista pozivaju vas da nam se pridružite na 4. po redu akciji čišćenja „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš!“, koja će se održati u subotu, 15. rujna 2018. u 10:00, na lokaciji Sava kod Hruščice. U sklopu akcije bit će organizirano edukativno predavanje i promatranje ptica za sve sudionike.

Opremite se dobrom voljom, rukavicama, čizmama i vrećama za smeće. Dio opreme će biti osiguran, no ponesite i vlastitu. Za odvoz smeća pobrinut će se Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš.

Kako bismo imali bolji uvid o broju volontera, prijavite vaš dolazak putem prijavnice.

Lokacija:

**Dolazak na Zelenu čistku**

1. Autobusom ZET-a br. 276 s Kvaternikovog trga za Dumovec – od Hrušćice do lokacije će biti organiziran prijevoz;
2. Biciklom na vlak do stanice u Sesvetskom Kraljevcu od kuda će vas ekipa iz Sindikata biciklista u 9:30 povesti do lokacije;
3. Autom do https://goo.gl/maps/nT2cavrqL832

Kontakt osoba: Vedran 095 9059 948

Za daljnje informacije, pratite nas na Facebook eventu! Veselimo se vašem dolasku i hvala što brinete za okoliš!

Više o globalnoj akciji „World Cleanup Day“:  

15.9.2018. milijuni ljudi u 150 zemalja ujedinit će se u najvećoj civilnoj akciji u povijesti čovječanstva kako bi očistili planetu. Pokret je rođen prije 10 godina u Estoniji, kada je 4% stanovništva za svega nekoliko sati očistilo cijelu zemlju od ilegalno odbačenog otpada. To je potaknulo ljude širom svijeta da slijede primjer s istom ambicioznom formulom “jedna zemlja, jedan dan”. Ove godine Estonija slavi svoju 100. obljetnicu neovisnosti, a World Cleanup Day 2018 je njen dar svijetu. Više na www.zelena-cistka.org.

Great_Blue_Heron_Swallows_Fish_in_Plastic_Bag_-_Flickr_-_Andrea_Westmorelandfoto: Wikimedia Commons

Više o lokaciji Sava kod Hruščice
Rijeka Sava zajedno sa svojom poplavnom nizinom čini jedan od najznačajnijih prirodnih fenomena u Zagrebačkoj županiji. To je najprirodniji dio rijeke Save u Hrvatskoj i zadnji dio na kojem još nalazimo obilje riječnih otoka i sprudova, ali i strmih obala. Ta staništa važna su za vrste ptica zbog kojih je to područje proglašeno Natura 2000 područjem, a to su crvenokljuna čigra, mala čigra, vodomar, bregunica i mala prutka. Onečišćenjem njihovog prirodnog staništa ugrožavamo njihov opstanak, a pogodujemo vrstama koje su oportunisti i hrane se na otvorenim smetlištima.