24.-26.03.2010. održan Kick-off meeting u Brislu: IPA – Wings across the Balkans

  • 23.04.2010.

Wings across the BalkansNa poziv Europske komisije održan je od 24. – 26. ožujka meeting u Brislu gdje su predstavljeni svi projekti s uključenim partnerima koji su prošli na IPA natječaju u srpnju 2009. godine.

Udruga za biološka istraživanja – BIOM sudjeluje kao partner udruga iz Hrvatske na međunarodnom projektu “Wings across the Balkans” koji financira Europska Komisija posredstvom predpristupnih fondova (IPA).

Voditelj projekta je udruga BirdLife International koja na globalnoj razini unaprijeđuje i promovira zaštitu ptica. Ostali sudionici su društva koja se također bave zaštitom prirode i ptica u susjednim zemljama Hrvatske. Tako su uključeni: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia), Naše ptice iz Bosne I Hercegovine, Centar za istraživanja ptica (CZIP) iz Crne Gore, Liga za ornitološku akciju (LOA) iz  Srbije, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Vojvodine (DZZPV), Makedonsko ekološko društvo (MES) i kao drugi hrvatski partner Hrvatsko ornitološko društvo (HOD).

Cilj projekta je unaprijediti zaštitu prirode i ptica na prostorima bivše Jugoslavije. To se namjerva postići razvijanjem udruga i društava koja se bave zaštitom prirode i ptica u pojedinim zemljama, usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva s europskom legislativom (Direktiva o pticama EU, Natura 2000), terenskim istraživanjima radi boljeg poznavanje ornitofaune, određivanjem i definiranjem područja važnih za ptice (Important Bird Areas – IBA), te uključivanje lokalnih zajednica i dionika u zaštita IBA područja.