22. svibnja – Dan biološke raznolikosti

  • 17.05.2010.

biom22. svibnja slavi se Međunarodni dan biološke raznolikosti, a Republika Hrvatska isti dan obilježava i Dan zaštite prirode.

2010. godina kao međunarodna godina biološke raznolikosti je prilika da se tijekom cijele godine ukaže na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju i općenito u ljudskom postojanju, stoga ove godine možete sudjelovati u nizu aktivnosti i događaja diljem Hrvatske od kojih izdvajamo neke najzanimljivije:

  • 22. 05.  – Dan biološke raznolikosti u Maksimiru

ČASOPIS GEO U SURADNJI S DRŽAVNIM ZAVODOM ZA ZAŠTITU PRIRODE, MINISTARSTVOM KULTURE, PROGRAMOM UJEDINJENIH NARODA ZA RAZVOJ (UNDP) I JAVNOM USTANOVOM “MAKSIMIR” POZIVA VAS NA: Dan biološke raznolikosti u Maksimiru u subotu, 22. svibnja, od 11 do 17.30 sati.

Akcijski je dan namijenjen široj javnosti, prije svega djeci, zbog svog edukativnog karaktera. Deseci stručnjaka vodit će ture po Maksimiru u trajanju od 30 do 45 minuta te tako upoznati javnost s bogatstvom vrsta u gradu Zagrebu.

Ture će uključivati upoznavanje ptica, vodozemaca, biljnih vrsta i sl. Uz ture sa stručnim vodstvom obavljat će se i inventarizacija pronađenih vrsta za globalnu akciju. Razlozi ugroženosti i važnost očuvanja vrsta u Republici Hrvatskoj predstavit će se na štandovima, a najmlađi će moći sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama (primjerice, u nagradnoj igri tipa potrage za blagom s naslovom “Uhvati biološku raznolikost”, izradi kućica za ptice i šišmiše) te pratiti projekcije filmova.

Ulaz je besplatan.

Program i raspored događanja skinite ovdje: Geo-akcijski dan


  • 21. – 23. 05.  – Vikend otvorenih vrata u Parku prirode Velebit


Javna ustanova „Park prirode Velebit“ povodom obilježavanja Međunarodne godine biološke raznolikosti, Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Dana zaštite prirode i Dana Parka prirode Velebit organizira Vikend otvorenih vrata.

Ovom prilikom će biti organizirana besplatna stručna vođenja i besplatan ulaz za individualne posjetitelje na pojedinim lokalitetima unutar  Parka.

Raspored događanja možete pročitati ovdje: pozivnica_vikend otvorenih vrata_PP_Velebit

  • 22. – 23. 05.  – Vikend otvorenih vrata u PP Vransko jezero

Od 09:30 sati dođite u PP Vransko jezero i pridružite se djelatnicima parka u raznim zabavnim i edukativnim aktivnostima koje organiziraju za Vas: promatranje ptica (birdwatching), edukativna predavanja i još pokoja zanimljivost. Sve skupa proslaviti će se po završetku programa, u nedjelju od 18:30 sati na Crkvinama.
Svi ljubitelji prirode su dobrodošli i sve aktivnosti su za individualne posjetitelje, naravno, besplatne. S osobitim veseljem se očekuju najmlađi kojima je program prvenstveno i namijenjen.

Aktivnosti su organizirane na nekoliko lokacija u Parku, stoga pogledajte raspored koji se nalazi na stranicama PP Vransko jezero i odaberite što Vas zanima.

Program otvorenih vrata i sve potrebne informacije na : http://vransko-jezero.hr
Uprava Javne ustanove Park prirode Vransko jezero:

telefon: 023/383181, fax: 023/386453, e-mail: pp-vransko-jezero@zd.t-com.hr

  • 21. – 22. 05.  – Dani otvorenih vratiju – Javna ustanova Natura Histrica

Javna ustanova Natura Histrica tom će prigodom u sklopu Dana otvorenih vratiju, 21. i 22. svibnja, omogućiti posjetiteljima slobodan ulaz i organizirani obilazak uz stručno vodstvo i prezentaciju nekih od zaštićenih područja kojima upravlja.

Za petak 21. svibnja, od 12 do 17 sati, organiziran je „Underground tour“ kada posjetioci mogu obići pet, do sada, za posjećivanje uređenih speleoloških objekata: jamu Baredine kod Poreča, Feštinsko kraljevstvo kod Žminja, špilju Mramornicu kod Brtonigle, Romualdovu pećinu u Limskom zaljevu i Pazinsku jamu (obilazak samo poučnom stazom kroz Pazinski ponor, bez ulaska u podzemlje).

U subotu 22. svibnja, od 10 do 17 sati, otvoren je posjet posebnom ornitološkom rezervatu Palud – Palu’ kod Rovinja i park-šumi Šijana u Puli.

Za više informacija:

JU Natura Histrica

www.natura-histrica.hr

Obala Alda Rismonda 2

52 210 Rovinj, Hrvatska

info@natura-histrica.hr
Tel +385 52 830 582; Fax +385 52 840 318;