21. svibnja – Europski Natura 2000 dan

  • 08.05.2014.

21. svibnja je Europski Dan Natura 2000. Obilježavanjem tog dana želimo pokazati svim građanima Europe zapanjujuća bogatstva područja gdje priroda i čovjek idu ruku pod ruku. Želimo pretvoriti Europski Dan mreže Natura 2000 u dan kad svatko od nas može doprinijeti (simbolično ili stvarno) za naša prirodna područja.

S tom pretpostavkom, cilj je da svaka osoba, organizacija ili institucija doprinese društvenoj osviještenosti u smislu očuvanja prirodnih ekosistema i ptica u njima. Svake godine donacije pomažu očuvanju određenog Natura 2000 područja u Europi. Ovog puta odabrali smo područje Doñana u Španjolskoj.

Zašto ovaj datum?
21. svibnja 1992. je odobrena Direktiva o staništima. Ova europska direktiva i Direktiva o pticama (odobrena 1979.) su osnova mreže Natura 2000. Unatoč 20-godišnjoj povijesti i ekološkoj, društvenoj i ekonomskoj važnosti, mreža Natura 2000 je poznata samo manjini građana.

Nedostatak informiranosti građana je jedan od glavnih problema mreže Natura 2000. Preporučite nas svojim prijateljima i sudjelujte u obilježavanju Europskog dana Natura 2000.

Obilježavanje je dio Life+ projekta Natura 2000: Zbližavanje ljudi s bioraznolikošću, vođenog od strane SEO/BirdLife i EFE te podržanog od strane Europske Komisije.

Projekt sufinanciraju i španjolsko Ministarstvo poljoprivrede, hrane, okoliša i bioraznolikosti, Red Eléctrica iz Španjolske i regije Andaluzija, Baleari, Baskija, Kantabrija, Kastilja i León, Kastilja-La Mancha, Navarra i Zajednica Madrida.