2. radionica s dionicima – prijedlog Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Delte Neretve

  • 20.12.2016.

delta_neretve

U sklopu izrade prijedloga Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjem ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve, održana je 14.12.2016 druga radionica s dionicima u Opuzenu. Prijedlog plana upravljanja izrađuje Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije (JU DNŽ), uz stručnu podršku Udruge BIOM, a sufinanciran je od zaklade Euronatur.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Ministarstva za okoliš i energetiku, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, grada Ploča i grada Opuzena, turističke zajednice, lokalnih udruga, muzeja, obrazovnih institucija, poljoprivredno-savjetodavne službe, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode DNŽ, lokalnih lovačkih udruga, osnovnih škola, javnih vatrogasnih postrojba, MUPa, itd…

U prvom dijelu radionice Dubravko Dender, stručni suradnik JU DNŽ, predstavio je dosadašnji rad na planu upravljanja te rezultate 1. radionice za dionike, koja je održana 16.5.2016. u Metkoviću. Zatim je slijedila prezentacija u kojoj je Ivan Budinski (BIOM) sudionicima objasnio pojam ekološke mreže i zaštićenih područja te prateću legislativu. Radionicu je moderirala Željka Rajković, ispred Udruge BIOM.

Tijekom drugog dijela radionice, sudionici su u manjim grupama definirali aktivnosti koje, prema njihovom mišljenju, JU DNŽ treba provoditi za uspješno upravljanje ekološkom mrežom i zaštićenim područjima u delti Neretve.

Rezultati prikupljeni tijekom ove radionice koristit će se prilikom obrade podataka i njihovom implementiranju u konačan dokument prijedloga plana upravljanja. Predviđeno trajanje izrade plana je do kraja 2017. godine.

Što je plan upravljanja?

Plan upravljanja područjem ekološke mreže strateški je dokument kojim se utvrđuje svrha područja ekološke mreže i stanje ciljnih vrsta i stanišnih tipova te određuju ciljevi upravljanja, aktivnosti potrebne za ostvarenje ciljeva i pokazatelji učinkovitosti upravljanja.

Plan upravljanja izrađuje se kroz uključivanje lokalnog stanovništva i svih ostalih dionika, kako bi se smjernice upravljanja odredile uvažavajući potrebe svih dionika i lokalnog stanovništva. Cilj je odrediti zajedničku viziju, ciljeve upravljanja i očuvanja područja ekološke mreže i konkretne aktivnosti koje trebaju biti provedene u ekološkoj mreži Delta Neretve kroz sljedećih deset godina.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”18″ override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails”]