14. – 17. Veljače 2011 održava se Seminar nevladinih organizacija iz regije o ugroženosti ptica i njihovih staništa

  • 13.02.2011.

Više od 30 ornitologa iz osam zemalja Europske unije i regije prisustvovat će od 14. do 17. veljače u Samoboru na seminaru o međunarodno važnim područjima za ptice (Important Bird Area – IBA), njihovom značaju za zaštitu ptica kao europske prirodne baštine te načinima nadgledanja, upravljanja i monitoringa.

Seminar se odvija u sklopu projekta „Wings across the Balkans” koji je financiran posredstvom predpristupnih fondova EU. Voditelj projekta je europski odjel globalne nevladine organizacije BirdLife International koja je priznati autoritet na području zaštite ptica i koja intenzvno surađuje s Europskom Komisijom. Iz ureda u Brislu BirdLife pokriva rad u 31 državi Starog kontinenta s više od dva milijuna članova i oko 4000 zaposlenika.

Na seminaru raspravljat će se s ornitolozima iz regije (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Italija i Bugarska) o novim standardima zaštite ptica, te će se u zemljama zapadnog Balkana uspostavit suradnja s partnerskim organizacijama koje bi se trajno uključile u rad BirdLife-a budući da ni u Hrvatskoj trenutno nemaju otvoren ured. S druge strane, upravo u ovoj regiji nalazimo iznimno bogatu faunu ptica i mnoge rijetke vrste koje su vrlo ugrožene i u ostalom dijelu Europe većinom izumrle.

Organizacija seminara u Hrvatskoj još je jedna potvrda europskog puta naše zemlje i ohrabrenje da aktivnije krene u proces aktivne zaštite ptica i njihovih staništa prema standardima EU. Pokrovitelj seminara je Europska komisija u suradnji s BirdLife International, a organizira ga Udruga za biološka istraživanja – BIOM koja je uključena kao hrvatski partner na ovom projektu.

Više o projektu Wings across the Balkans