Kamp “Učka 360⁰ – Vratimo livade leptirima!” se nastavlja!

  • 03.08.2018.

shutterstock_514149277 (1)

Nakon uspješnog kampa održanog u srpnju u sklopu projekta Učka 360°, Udruga Biom u suradnji s Udrugom Bioteka i Javnom ustanovom Park prirode Učka organizira još 2 volonterska kampa kojima se možete pridružiti ove godine:

2. termin: 9.8. – 19.8.2018.

3. termin: 24.8. – 7.9.2018.

Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti!

Brdovita područja Parka Prirode Učka nekad su bila puna života i ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i prelaze u šikare i šume. Zajedno s travnjacima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom. Misija Volonterskih kampova je pružiti utočišta divljim vrstama putem ovakvih direktnih konzervacijskih akcije te potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.

 

Trebamo tvoju pomoć!

Sudjelovanje na kampu, hrana i voda potpuno su besplatni za sve sudionike. Djeca su dobrodošla! Ukoliko imate psa, slobodno ga povedite. Od vas tražimo jedino dobru volju, spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u aktivnostima krčenja zaraslih travnjaka i održavanju kampa.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem prijavnice.

 

Osnovne informacije o kampu:

  • Spavanje u šatorima
    Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na dulje vrijeme molimo da osiguraju vlastiti šator.
  • Kuhanje na logorskoj vatri i plinu
    Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a troškove hrane pokriva organizator. Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!
  • Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji
    Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.
  • WC u prirodi
    Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.
  • Struja iz solarnih panela
    Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).
  • Signal je slab
    Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.
  • Dnevni raspored
    Radne aktivnosti odvijaju se ujutro od 8:00 do 11:00 sati, te poslijepodne od 17:00 do 19:00 sati kada sunce malo padne. Tijekom stanke pripremamo hranu, učimo o prirodi oko nas i povremeno odlazimo na kupanje do Mošćeničke Drage.

akcija2

Kako do kampa?

  • Posjetitelje koji dolaze javnim prijevozommožemo autom prevesti do kampa iz Svete JeleneBrseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30 – 15:30). Važno nam je u naprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored.
  • Za posjetitelje koji dolaze automobilom– najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena. U Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo na makadam, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se tada ne slijedi). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti aute i prije nego sam kamp.
  • Rute:

Stoga, ukoliko želite provesti dan, tjedan ili dva u kampu te:

  • upoznati Park Prirode Učka
  • sudjelovati u direktnoj akciji u zaštiti prirode
  • pobjeći od civilizacije
  • družiti se s ornitolozima i biolozima
  • upoznati se sa zaštitom prirode u Hrvatskoj i Europi

 

Prijavite se ovdje.

I najavite nam se na Facebook događaju!

Upute za volontere

logo kamp