Na Neretvi uhićene dvije osobe zbog krivolova

  • 08.12.2017.

Dva krivolovca na području rijeke Neretve uhvatila je policija 6. prosinca. Jedna osoba je zatečena u krivolovu u rezervatu za ptice gdje je zabranjeno loviti, dok je druga osoba uhićena jer je lovila izvan lovišta, javljaju iz Bioma, udruge za zaštitu prirode koja redovito nadzire lovne aktivnosti i zagovara provođenje zabrane lova u zaštićenim područjima prirode na Neretvi.

Policijski službenici iz Metkovića su uhitili jednu mušku osobu koja je zatečena s puškom i plijenom prilikom izlaska iz posebnog rezervata za ptice Prud u dolini Neretve. Radilo se o koordiniranoj akciji koju su proveli policijski službenici iz Metkovića zajedno s Inspekcijom za zaštitu prirode Dubrovačko-Neretvanske županije i Udrugom Biom.

“Po našoj dojavi policija je dočekala krivolovca. Na teško prohodnom terenu malo ranije smo uočili istu osobu kako krivolovi na umjetnom jezercu napravljenom radi lakšeg privlačenja ptica i njihovog lova u posebnom rezervatu za ptice,” kaže Ivana Šarić, koordinatorica ove akcije ispred Udruge Biom.

U drugoj policijskoj akciji, koju su samostalno proveli policijski službenici iz Ploča, na ušću rijeke Neretve uhićena je jedna osobu zbog lova izvan lovišta.

Šarić ističe da je čest krivolov izvan lovišta na Neretvi.

Čeka

Čeka

“Zadnjih  dana uočili smo više čamaca u krivolovu na moru i na jezeru Parila. Radi se o lokacijama gdje je zabranjen lov pri čemu se koriste sredstva kojima je zabranjeno loviti. Krivolovci koriste vabilice radi privlačenja ptica i jaka svijetla da zbune ptice,” objašnjava Šarić.

Za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri godine, a iako je sezona lova u punome jeku, zabranjeno je loviti po noći, izvan lovišta te u zaštićenim dijelovima prirode.

Na Neretvi godišnje zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka i liske koje su i najviše izložene krivolovu. Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih područja u ovom djelu Europe u kojem se nalaze 4 rezervata za ptice.